Kıbrıs’ın endemik kuş türü olan Kıbrıs Kuyrukkakanları, soğuk kış günlerini atlatabilmek için Afrika yolculuğuna hazırlanıyor

SADECE KIBRIS’TA ÜREYİP, ÇOĞALIYORLAR… Bitki tohumları ve böcekleri yiyerek hayatlarını sürdüren Kıbrıs Kuyrukkakanları, kış aylarını daha ılıman hava koşullarına sahip olan Sudan ve Etiyopya’da geçiriyor. Bu kuş türü doğal olarak sadece Kıbrıs’ta üreyip çoğalabildikleri için Kıbrıs’ın endemik türü olarak kabul ediliyor.

Ahmet İLKTAÇ

Kıbrıs’ın endemik kuş türlerinden olan Kıbrıs Kuyrukkakanları (Oenanthe cypriaca) üreyip yavrularını büyütmelerinin ardından soğuk kış günlerini atlatabilmek için daha ılıman iklime sahip olan Afrika ülkeleri Sudan ve Etiyopya’ya göç etmeye hazırlanıyor.

Küçük, aynı zamanda oldukça sevimli bir görüntüye sahip olan Kıbrıs Kuyrukkakanları, her ne kadar da kış aylarında Afrika’ya göç etseler de adamızda ürediklerinden endemik türümüz olarak literatürde yerlerini alıyor.

Yuvalarını elektrik sayaçlarına yapıyorlar

Ülkemizin önde gelen kuş gözlemcilerinden Biyolog Niyazi Türkseven’in “Kıbrıs’ın Kuşları” isimli kitabından elde edilen bilgilere göre; Kıbrıs Kuyrukkakanları’nın yaşam alanları yerleşim yerlerinin çevresi, ağaçlık ve çalılık yerlerdir.

Bitki tohumları ve böcekleri yiyerek hayatlarını sürdüren Kıbrıs Kuyrukkakanları, kış aylarını daha ılıman hava koşullarına sahip olan Sudan ve Etiyopya’da geçirmektedirler. Bu kuş türü doğal olarak sadece Kıbrıs’ta üreyip çoğalabildikleri için Kıbrıs’ın endemik türü olarak kabul edilmektedir.

Kıbrıs Kuyrukkakanları, nisan ve mayıs aylarında elektrik sayacı dolapları içerisine, kayaların ve saçakların arasına keçi kılından ve otlardan yuva yaparak üremektedir. Tür, ekim ve kasım aylarında Afrika kıtasına göç edecekleri için bu aylarda daha çok deniz kenarlarında görülmektedir.

Fotoğraflar: Niyazi TÜRKSEVEN