Geçitkale ve Boğaziçi direnişinde 15 Kasım 1967’de şehit düşenler yarın törenle anılacak. Geçitkale ve Boğaziçi şehitleri için mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Kıbrıs Türkü 1974 öncesinin karanlık günlerine geri dönmeyecektir” dedi.

“EOKA’nın faşist lideri, ismi terör ve katliamlarla özdeşleşen Georgios Grivas komutasındaki faşist Rum kuvvetleri tarafından 15 Kasım 1967 tarihinde yapılan hain saldırı neticesinde Geçitkale ve Boğaziçi köylerimiz, toplumsal tarihimizin en büyük felaketlerinden birini yaşamıştır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“ENOSİS hayaliyle 23 Aralık Kanlı Noel saldırıları ile birlikte başlatılan terör saldırılarında halkımız yok edilmeye çalışılırken, bu bağlamda Türk bölgeleri de ağır bir kuşatma altına alınmıştı.

Tüm saldırılarına rağmen, Türk Mukavemet Teşkilatı öncülüğünde yürütülen Türk savunmasını geçemeyen EOKA terör örgütü, 15 Kasım 1967’de Geçitkale-Boğaziçi bölgesini hedef alarak bölgedeki Türk savunmasını kırmak ve diğer Türk bölgelerini yok etme maksadıyla Yunan askerleri tarafından da desteklenen bir saldırı gerçekleştirmişti.

Bu büyük saldırıya karşı kahramanca direnen Mücahitlerimiz ile bölge halkı, çatışmalarda 24 şehit vermiştir.

Yaşlı insanlarımız, üzerlerine benzin dökülerek yakılmış, esir alınan insanlarımız kurşuna dizilmiştir.

24 insanımızı toprağa verdiğimiz bu hain saldırı sonucu Anavatan Türkiye’nin verdiği ültimatom üzerine Grivas komutasında Türkleri soykırımından geçirmek için Kıbrıs’a gönderilen Yunan tümeni gece karanlığında Yunanistan’a kaçmıştır.

Toplumsal mücadele yıllarında yaşadıklarımız, egemen devletimiz KKTC’de güven altında hür bir halk olarak var olmak uğruna ödediğimiz bedelleri, çektiğimiz acıları, yaşadığımız katliamları unutmamız asla mümkün değildir.

Rum tarafının, federal temele dayalı bir antlaşma isteği ve uluslararası toplumun bu konuda yaptığı baskıyla hedeflenen; Türkiye'nin garantörlüğünü kaldırmak ve Türk askerini Kıbrıs'tan uzaklaştırmak; halkımızı, Rum devletine dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yama yapmaktır.

Gelinen aşamada Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir antlaşmaya ulaşmanın yolu, gerçekleşmesi mümkün olmayan federal temele dayalı çözüm şeklinden değil, ilk kez Cenevre’de müzakere masasına koyduğumuz egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerimizden geçmektedir. Bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi olan Türkiye Cumhuriyeti tarafından da desteklenen bu çözüm önerimiz, bölgenin ve Kıbrıs’ın yararına olacak olan tek gerçekçi çözüm yoludur.

Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğünden hiçbir hal ve koşulda vazgeçmeyecek, Kıbrıs Türkü 1974 öncesinin karanlık günlerine geri dönmeyecektir.

Aziz şehitlerimiz, rahat uyuyun. Kan ve canla bize emanet ettiklerinizi asla ayaklar altında çiğnetmeyeceğiz.

Sizi unutmadık, unutmayacağız. Ruhunuz şad olsun”

-Geçitkale Şehitler Anıtı’nda düzenlenecek tören, saat 09.30’da başlayacak

Geçitkale Şehitler Anıtı’nda düzenlenecek tören, yarın saat 09.30’da protokol sırasına göre çelenklerin konulmasıyla başlayacak. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek. Törende, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş günün anlam ve önemini belirten konuşma yapacak. Geçitkale Cumhuriyet Lisesi öğrencisi Fatoş Hacıömer ise, “Mehmet Emin Destanı” adlı şiiri okuyacak. Şehitler için dua okunmasının sonrasında şehitliğin ziyaret edilmesiyle tören sona erecek.

-Yeniboğaziçi Şehitler Anıtı’nda da tören düzenlenecek

1964 -1974 tarihleri arasında Boğaziçi köyünde şehit düşen 8 kişi de yarın  törenle anılacak. Yeniboğaziçi Şehitler Anıtı önünde  düzenlenecek tören, saat 10.45’te protokol sırasına göre çelenklerin konmasıyla başlayacak. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek. Törende, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak.

Eski Mücahit komutanlarından, yazar ve devlet adamı İsmail Bozkurt’un da konuşma yapacağı törende, Yeniboğaziçi İlkokulu öğrencisi Açelya Tosunlar şiir okuyacak. Tören, şehitler için dua okunmasıyla sona erecek.