Lefke Turizm Derneği eski Başkanı Hasan Karlıtaş, salgın nedeniyle 2020-2021 yıllarının turizm anlamında kaybedildiğini belirtti ve kaybedilen 2 yıl ile 2022 yılında neler yapılması gerektiğini sıraladı.

Dünyanın turizm gelişim önceliklerinden ve ülkemizin geçmiş turizm örneklerinden dersler çıkarılması gerektiğini kaydeden Karlıtaş, “planlı ve sürdürülebilir turizm ilkeleri ve somut turizm hedeflerinin kâğıt üzerinde kalmaması sağlanmalı” dedi.

Hasan Karlıtaş, son bir yıldır turist akışı olmamasından dolayı, tarihi alanların, kırsal bölgelerin, özgün mimariye sahip yerlerin, müze ve ören yerlerinin ve doğal alanların korunması, alt yapılarının güçlendirilmesi ve turizm sektöründe büyük mağduriyet yaşayan turizm çalışanlarının özel tedbirlerle meslekten koparılmamaları ve desteklenmelerinin de oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.

Dijital pazarlama ağlarıyla ülkemiz tanıtılmalı

İşte Karlıtaş’ın ilgili açıklamasının tam metni:

Turizm Değerlendirmesi... Nasıl bir turizm planlaması? Yaşanan küresel salgından dolayı, 2020 ve 2021 senelerini turizm anlamında kaybettik. Peki bu geçen iki senede ne yapılabilirdi ve 2022'de neler yapılmalı? Bu sorularla ilgili görüşlerimi bazı gazetelerde yazmıştım. Tekrardan toparlamak gerekirse bazı önerilerim şu şekilde; Dünyanın turizm gelişim önceliklerinden ve ülkemizin başarılı/başarısız geçmiş turizm örneklerinden dersler çıkararak, planlı ve sürdürülebilir turizm ilkeleri ve somut turizm hedeflerinin kağıt üzerinde kalmaması sağlanmalı. En batıdan doğuya, Turizm potansiyeli taşıyan bölgeler, kırsal turizm hedefiyle bir plan dahilinde markalaşmalı, tematik köyler sözde değil altyapısı ile oluşturulmalı. “Yerel üret yerel tüket” felsefesiyle turizm ve tarım ilişkisi kurulmalı. Tarihsel ve kültürel mirasın korunması için pandemi döneminde aslında fırsat olarak yapılamayanlar geç kalınsa da planlanarak yapılmalı. Müze ve ören yerlerine büyük önem verilmeli yeni kent ve tematik müzeler oluşturulmalı.

Temiz enerji kullanımının adımları atılmalı. Ekolojik denge ile çevrenin öncelikli olacağı ve yerel halkın yaşam kalitesini önemseyen, topluma dayalı bir model rehber olarak benimsenmeli. Dijital pazarlama ağları ile ülkemizin somut ve soyut mirasları tanıtılmalı. “Yaşanan salgın geçici bir süreç olup, eninde sonunda seyahatler başlayacaktır. Geçmiş turizm deneyimimizde yapılan hatalar, yeni dönemde tekrarlanmamalı. Plansız yapılaşma, taşıma kapasitesinin aşılması, sahil şeritlerinin korunmasızlığı, turizmi olumsuz etkileyen aşırı kitlesel ziyaretçinin yarattığı altyapıyı zorlayan kalabalıklaşma yerine nitelikli turist/turizm hedeflenmeli.

İmar planları ile korunan planlı bir turizm gelişimi benimsenmeli. Topluma dayalı halk odaklı kültür, tarih ve çevre dostu turizmin ülke için en uygun gelişim modelidir. “Özel ilgi turizmi, yeşil turizm, köy turizmi, Kıbrıs mutfağı, yürüyüş yolları, kuş gözlem turları, su altı gözlem dalış turları, yavaş turizm, macera turizmi, eko turizm, agro turizm, sağlık turizmi, inanç turizmi gibi özel ilgi turizmi modellerinin bir plan dahilinde geliştirilmelidir. Ülkemizin geleceğinde turizm için çok önemlidir. Dünyanın birçok ülkesinde taşıma kapasitesinin aşılmasından dolayı, doğal alanlar ve biyolojik çeşitliliğin tehlike altındadır. Sahil şeritleri, kaya oluşumları, ormanlık alanlar, flora,fauna ve yerel kültür muhakkak surette kapsamlı çevre ve turizm planının bir parçası olmalıdır. Turizm sektör yasa ve tüzükleri bir birine uyumlu olmalıdır. Turizm Fonu, şeffaf ve denetlenebilir bir biçimde turizmin geliştirilmesi için kullanılmalıdır. Son bir senedir turist akışı olmamasından dolayı, tarihi alanların, kırsal bölgelerin, özgün mimariye sahip yerlerin, müze ve ören yerlerinin ve doğal alanların korunması, alt yapılarının güçlendirilmesi ve turizm sektöründe büyük mağduriyet yaşayan turizm çalışanlarının özel tedbirlerle meslekten koparılmaması desteklenmesi oldukça önemlidir. Turist rehberlerine özel önem verilmelidir. Turizm emekçilerine, otel çalışanı, restorancı, turist taşıma şoförü, rent a car işletmecisi, yat işletmecisi, bir bütün halinde değer verilmelidir...