Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü’ne bağlı Kıbrıs Deniz Canlıları Merkezi tarafından Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Karşıyaka Turtle Watch ile Dipkarpaz ve Lapta Belediyelerinin katkılarıyla Deniz Kaplumbağaları Araştırma Koruma Projesi’nde 1000 yuva tespit edilerek koruma altına alındı.
Proje koordinatörümüz Prof.Dr. Oğuz Türkozan’ın saha çalışmalarına proje başlangıcından bu yana aktif katılımı ile, 25 Mayıs’tan bugüne kadar, 45 farklı ülkeden gönüllülerin katılımı ile devam eden proje kapsamında adamız ve tüm Akdeniz için yeşil deniz kaplumbağasının en önemli yuvalama alanlarından biri olan Karpaz Yarımadası ve iribaşlı deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarından Karşıyaka – Güzelyalı kumsalında koruma ve izleme çalışmaları inovatif yöntemler kullanılarak devam ediyor.
Yapılan çalışmalar ile türlerin korunması için bilimsel kanıtlar üretilirken bir diğer taraftan iklim değişikliğine bağlı deniz seviyesi yükselmesinin yuvalayan deniz kaplumbağası nüfusu üzerine etkileri de araştırılıyor.