İtalya’da Başbakan Mario Draghi’nin kamu ve özel sektörde çalışanlara aşı kartı zorunluluğu getirmesi üzerine, Trieste liman işçilerinin öncülüğünde bugün tüm İtalya’da beş gün sürecek genel grev başladı.

Trieste Limanı’ndaki grev birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra KKTC’de ticaretin aksamasına yol açtı. İngiltere’den ülkemize gönderilen yükler tırlarla önce Trieste Limanı’na ardından da yük gemileriyle Mersin Limanı’na ardından da Mağusa ve Girne Limanı’na ulaşıyor.

Trieste Limanı’ndaki grev nedeniyle ülkemize gelen birçok yük şu anda İtalya’da grevin bitmesini bekliyor.

İngiltere’den malı gelecek olan bazı vatandaşlar gazetemizi arayarak sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Trieste’nin idaresinden sorumlu belediye başkanı Roberto Dipiazza ile iletişime geçmesi ve grevin kalkması için çaba sarf etmesini talep etti.

Sorunun nedeni “Green Pass”

Yeni Posta’da Birgül Göker Perdisa imzasıyla yayımlanan habere göre Trieste’nin çağrısı üzerine diğer liman kentleri, metal-mekanik, eğitim, sağlık gibi farklı sektörlerden binlerce işçi greve destek veriyor. Greve destek askerlerden de geldi.

İtalya’da Mario Draghi liderliğindeki koalisyon hükümeti, 15 Ekim itibarıyla kamu ve özel sektörde çalışan herkes için yeşil geçiş kartını (“green pass”) zorunlu hale getirdi.

İtalya’da yeşil geçiş kartı, en az bir doz Covid-19 aşısı yaptırmış, 48 saat içinde PCR testi sonucu negatif çıkmış ya da altı ay içinde koronavirüsten iyileşmiş olanlara veriliyor.

Trieste Liman İşçileri Meclisi oybirliğiyle aldığı bir kararla, yeşil geçiş kartını “sıhhi bir önlem olmadığı, işçilerin önemli bir kısmı çalışabilmek için pcr testlerini ücretle yapmak zorunda kalacağı için ayrımcılık ve şantaj aracı” olarak tanımlayarak, tüm liman işçilerini, “işçilerin bütünlüğünü bozup bölecek bu kararı var güçleriyle reddetmek için azami birlik içinde olmaya” davet etti.

Trieste’nin bu çağrısına Napoli, Cenova, Ancona, Messina, Ravenna gibi diğer liman işçileri de destek veriyor. Tır kamyon şoförleri gibi lojistik işçilerinin yanı sıra, greve kitlesel olarak destek veren bir diğer sektör ise, İtalya’da büyük bir güç oluşturan metal-mekanik işçileri. Draghi’nin sağlık kartı uygulamasına karşı yapılan genel greve bir diğer güçlü destek de askerlerden, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden geldi. Vatandaşlar da yiyecek içecek götürüp, seyyar mutfaklar kurarak greve giden işçilere destek veriyor.

Genel grev çağrısı

İtalya’da sivil toplum kuruluşları, öğrenci grupları, dernekler, işçi örgütleri, sendikalar konfederasyonu Cobas, Mario Draghi hükümetinin yeşil geçiş kartı uygulaması çerçevesinde aşı zorunluluğu getirme kararına karşı genel grev çağrısında bulundu. Tüketici dernekleri de vatandaşları greve destek vermeye çağırdı. Buna göre, İtalya’da aşı karşıtı genel grev boyunca alışveriş yapılmayacak, ATM’lerden para çekilmeyecek, benzin istasyonlarında yakıt ikmali yapılmayacak, spor salonlarına gidilmeyecek.

Ayrıca, bugün başkent Roma’nın Santi Apostoli Meydanı’nda hükümet karşı protesto gösterisi düzenleniyor.