İnsan Hakları Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, bugün, New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Merkezi’nde, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderleri Ersin Tatar ve Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yapacağı toplantı konusunda açıklama yaptı.
Işık yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs sorununa ilişkin yapılacak toplantının sonucu ne olursa olsun, bunun Kıbrıs Türk halkının “bağımsızlığının” tescili olacağının bilinmesi gerektiğini belirtti.
Işık, BM Genel Sekreteri Guterres’in, Kıbrıs Türk halkının önce 13 Şubat 1975’te federe devlet daha sonra 15 Kasım 1983’te ilan ettiği “bağımsızlık ve devletinin” ilanı ve varlığının yasal bir süreç olduğunu Rum lider Anastasiadis’e aktarmasını istedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Kıbrıs Türk halkının, 15 Kasım 1983’te ilan ettiği “devletinin iptali ve tanınmaması” çağrısı yapan kararlarının hiçbir hukuki dayanağı olmadığını ifade eden Işık, kararların tamamen politik ve uluslararası antlaşmalara ilişkin Viyana Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu kaydetti.