NORTH CYPRUS UK

Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak yaşadığı İngiltere’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nde parlamentoda ağırlıklı sandalyeye sahip iktidar partileri, bir türlü dikiş tutturamıyor.

İngiltere’de, Muhafazakâr Parti, iktidarda olduğu 2016 yılından bu yana 4 parti başkanı ve 4 Başbakan değiştirdi.

KKTC’de ise, Ulusal Birlik Partisi (UBP) iktidarı eline aldığı 2019 yılı Kasım ayından bu yana 4’üncüsü hala görevde olmak üzere 4 Başbakan ve genel başkan değiştirdi. UBP, Muhafazakâr Parti’den ayrı KKTC’yi 47 gün Başbakansız da bıraktı.

İngiltere siyasi istikrarı sağlayamadı

Muhafazakâr Parti, 11 Mayıs 2010’da David Cameron ile Başbakanlık koltuğunu İşçi Parti’den aldı. David Cameron, Brexit nedeniyle 13 Temmuz 2016’da istifa ederek koltuğu partidaşı Theresa May’a teslim etti.

May ise başbakanlık görevini 24 Temmuz 2019 tarihine kadar sürdürdü ve Boris Johnson’a teslim etti. Osmanlı torunu olarak bilinen Johnson ise 6 Eylül 2022 tarihinde Elizabeth Truss Başbakanlık görevini devir aldı. Truss ise ekonomik nedenlerden ötürü bugün (20 Ekim 2022) itibarıyla istifa etti. Truss yeni başbakan belirlenene kadar görevde kalacağı duyuruldu.

UBP, KKTC’yi 47 gün Başbakansız bıraktı

KKTC’de benzer durum belki de daha vahimi Meclis’te ağırlıklı sandalyeye hâkim olan UBP’nin başına geldi. 2018 yılı Ocak ayında genel seçimler yapılmıştı. Bu seçimlerden UBP üstün bir sonuçla ayrılsa da dönemin Başbakanı ve UBP Genel Başkanı olan Hüseyin Özgürgün ile hükümet kurmak istemeyen Meclis’te yer almaya hak kazanan diğer siyasi partiler, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın başbakanlığında bir hükümette yer aldılar.  

Özgürgün’ün hükümeti kuramaması kısa süre sonra partisinin genel başkanlığından gitmesine de neden oldu. UBP’nin genel başkanlığına seçilen Ersin Tatar, HP Kudret Özersay’ın 4’lü koalisyon hükümetini sudan sebeplerle bozması neticesinde 22 Mayıs 2019 tarihinde Başbakanlık koltuğuna oturdu. Tatar, 2020 yılı Ekim ayında Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle bu görevden istifa ederek, Cumhurbaşkanı oldu. KKTC UBP’deki iç karışıklıklar nedeniyle 23 Ekim 2020’den, 9 Aralık 2020 tarihine kadar toplam 47 gün Başbakansız olarak yola devam etti.

Saner, 331 gün görevde kaldı, “ video skandalı” ile görevden gitti

Daha sonra 9 Aralık 2020 tarihinde partinin genel sekreteri olan Ersan Saner, parti başkanı ve Başbakan görevini aldı. 331 gün Başbakanlık görevinde kalan önce bir video skandalı ile görevi bırakmak zorunda kaldı. Kurultay’da yüzde 63 oy alarak UBP’nin yeni genel başkanı olan Faiz Sucuoğlu ise, 5 Kasım 2021 tarihinde Başbakan oldu. Faiz Sucuoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ile bilinmeyen ve açıklanmayan hiç bir nedenle önce Başbakanlık koltuğunu, ardından da parti genel başkanlığı koltuğunu UBP kurultayında en az oyu alan Ünal Üstel’e devretmek zorunda kaldı. Üstel, 12 Mayıs 2022 tarihinden bu yana bu görevleri sürdürüyor.