İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iki hayati uyarıda bulundu.

Aşardağ’ın paylaşımı şöyle:  

“İki hayati uyarı

Kıbrıs Rum Bilimsel Danışma Komitesi üyesi ve Lefkoşa Üniversitesi Mikrobiyoloji/Moleküler Viroloji Profesörü Dr. Petros Karayannis İngiltere’de tespit edilen koronavirüsün yeni mutasyona uğramış türünün Kıbrıs’a ulaşmış olabileceğini ve Rum yönetiminin kısıtlama önlemlerinin halihazırda çok geç olduğuna dikkat çekmiştir.

 Bu çok önemli ; DERHAL BU KONUDA, mutasyona uğramış vırüs halen Güneyde yaygınlığı konusunda, GÜNEY KIBRIS SAĞLIK BAKANLIĞINDAN BİLİMSEL, RESMİ VE YAZILI  bilgi ALINMALIDIR.Güneyden bize geçtiği takdirde, %70 DAHA çabuk bulaşan virusün kontrolu çok  daha  zor olacaktır.Gelecek bilgiye göre hemen  güney-kuzey geçişleri tekrar  değerlendirilmelidir.Güneyden virus bulaşan kişilerin testlerini, mutasyona uğramış  virus belirlenmesi açısından acilen Türkiye sağlık bakanlığına  gönderip inceletmek gerekmektedir. Eğer kuzeyde de  bu mutant  virus  bulaşı başlamışsa, alınacak önlemlerin derecesinin  daha  sıkı  tutulması gerekecektir.

Toplumumuzda  bulaş oranımız 100.000  kişide  50 hasta sayısını aşmıştır. Son 7 günde görülen hasta  sayısı oranı 14 gün önceye   göre çok artmıştır . BU bulgular (CDC) Amerika Hastalıkları Önleme ve Kontrol Dairesine göre okullar için YÜKSEK  BULAŞ  ALARMI anlamına  gelmektedir. Bu bilimsel  değerlere  göre  okulların 1o gün kadar sanal  eğitime geçmesi önerilmektedir. 

  Not- Bu öneriler gerekli  mercilere ulaştırılmıştır”