Ülkedeki pahalılığın en önemli tetikleyicilerinden olan elektrik fiyatlarına temmuz ayı itibarıyla yapılan yaklaşık 60 kuruşluk zam dün KIB-TEK’ten gönderilmeye başlanan faturalarla adeta herkesin başından aşağı kaynar su döktü.

Ağır ekonomik koşullar altında verilen yaşam mücadelesinin yanında kavurucu yaz sıcaklarıyla da boğuşan halk dün zamlı tarifeyle bir önceki aya göre neredeyse 2-3 katına çıkan faturaları görünce isyan etti. Halk sosyal medya hesaplarından, KIB-TEK’in içine düştüğü ekonomik krizin ve ihalesiz alınan pahalı akaryakıtın parasının vatandaştan çıkarılmaya çalışıldığı, artırılan asgari ücretin açığının elektrik faturalarıyla kapatılmaya çalışılması gibi yorumlarla hükümeti eleştiri bombardımanına tutarken, birçok esnaf da artık elektrik faturalarıyla baş edemediklerini vurgulayarak, işyerlerini kapatacakları uyarısında bulundu.

İşçisinden emeklisine, memurundan esnafına, üreticisinden sanayicisine, iş dünyasına kadar herkese büyük şok yaşatan temmuz ayı zamlı elektrik faturaları toplumun tüm kesiminden tepki toplarken, KIBRIS’a konuşan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akyiğit, akaryakıt borsasındaki yükseliş nedeniyle elektrik enerjisine 56-58 kuruş civarında zam yapıldığını belirterek, bu zammın yapılacağını bir ay önce BRT’de yayınlanan bir programda duyurduğunu açıkladı. Akyiğit, elektriğe yapılan zamda son gelen akaryakıtın maliyetli olmasının bir ilişkisinin bulunmadığını dile getirerek, zammın son gelişmelerden kaynaklanmadığını savundu. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yasası’na göre kurumun kâr yapmasının yasak olduğuna işaret eden Akyiğit, temmuz ayı elektrik faturalarının yüksek gelmesinde aşırı tüketim ile zammın etkili olduğunu vurguladı.

Kaynak: KIBRIS Gazetesi- Ahmet Uçar