Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, CTP’nin 28’inci Olağan Kurultay’ında konuşma yaptı. Tufan Erhürman’ı coşkulu bir kalabalık karşılarken, “Birlik, Mücadele, Dayanışma ve Kıbrıs’ta Barış Engellenemez” sloganları atıldı. Demokrasi için sığınılabilecek tek limanın Kıbrıs Türk halkının iradesi olduğuna dikkat çeken Erhürman, “Umutlarımızı beyinlerimizde, yüreklerimizde sıcak tutalım ve hep birlikte haykıralım: Çare(siz) değilsiniz! Çare biziz. Çare Kıbrıs Türk halkıdır… Biz varız, biz halkız, biz çözeriz. Hepinizi saygıyla, sevgiyle, yoldaşça kucaklıyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Ekonomik açıdan kendi ayakları üzerinde durmak, yalnızca kalkınma için değil, Kıbrıs Türk halkının iradesinin, demokrasinin bu ülkede hakim kılınması için de olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Erhürman, “Bu ülkede bir siyasi zihniyet yıllar boyunca varlığını “Türkiye’den para gelmezse aç kalırız, Türkiye’den parayı da en iyi biz koparırız, onun için bizi seçmelisiniz” iddiası üzerine inşa etti.

Elbette dünyada tüm ülkeler dış kaynak kullanır. Bizim de, ülkemizde insanlarımıza hak ettikleri hizmetleri ulaştırmak amacıyla ihtiyaç duyduğumuz yatırımları gerçekleştirmek için, hem Türkiye’den, hem de Avrupa Birliği’nden dış kaynak sağlama yükümlülüğümüz var. Ama deneyimlerimizden de, verilerden de çok iyi biliyoruz ki, planlı ve doğru yönetimle bu ülkede ürettiğimiz gelir giderlerimizi karşılamaya, kendi ayaklarımız üzerinde durmaya yeter” dedi. Bunun için Anayasa’da yer alan temel hak ve özgürlükler ve kurumsal yapıyla ilgili değişiklikler taahhüt edecek kadar özünden kopmuş ve gerçekleşme oranı son derece düşük “ekonomik ve mali işbirliği” anlaşmalarına değil, Kıbrıs Türk halkının hazırlayacağı ve Anayasası çerçevesinde Meclis’ten geçireceği “uzun vadeli ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma planı”na ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Erhürman, “Gerek Türkiye ile imzalanacak anlaşmaların, gerekse Avrupa Birliği’nden elde edilecek kaynakların yönlendirilmesi gereken alanlar bu Plan’da belirlenecektir. Plan’ı Kıbrıs Türk halkı hazırlayacak, bu Plan çerçevesinde yerine getirilemeyecek taahhütlerin altına imza atılmayacak, imzalanan anlaşmalardaki taahhütler yerine getirilecektir” diye konuştu.