Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, komite toplantısının ardından basına açıklama yaptı.

Tufan Erhürman, Milletvekillerine saygısızlık boyutuna varan bir komite toplantısı olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.

Oylaması yapılan metnin son halini ne olumlu oy verenlerin ne de olumsuz oy verenlerin ne de kendileri gibi toplantıda yer alam Milletvekillerinin gördüğünü ifade eden Erhürman, metinde yapılan değişikliklerin dahi yazılı olarak kimseyle paylaşılmadığını kaydetti.

Metnin sadece okuma suretiyle komiteye aktarıldığını ifade eden Erhürman, şöyle devam etti:

İnsanlar duydukları üzerinden oy vermeye kalktılar. Genel Kurula sevk edilecek bir metnin son halini bugün 11.00’den sabah saat 05.00’e kadar orada olan milletvekillerinin komite başkanı dahil, tek bir tanesi bile görmedi. Böyle bir metnin son okumasının yapılıp da oylanması teknik olarak mümkün değildir. Sadece bu bile bugünkü sürecin ne kadar anti demokratik ve Meclis’e yakışmayan bir şekilde yaşandığını gösteriyor. Daha önceki açıklamalarda söyledim. Belli ki birileri bugün bunu geçirmeyi görev gördü. Marifet atletti. Görevini yerine getirmiş saydı kendini. Ama tabi tekrar ediyorum. Bu Genel Kurul safhasında da mahkeme safhasında da hiç bu şekilde kalmayacak bir metin olarak ortaya çıktı”

18 belediyeye indirme yönündeki düzenlemeye ilişkin ise daha önce kendilerinin ısrarı ile kurulan Ad-Hoc Komite’de doğru düzgün kriterler belirlendiğini söyleyen Erhürman, ancak bugün o kriterlerle uzaktan yakından ilgisi olmayan kriterlere uymayan şekilde belediye sayısı belirlendiğini ve yine o kriterlere uymayan şekilde birtakım belediyeler birleştirildiğini, birtakım belediyeler birleşmenin dışında kaldığını belirtti.

Ana muhalfet CTP Lideri Erhürman şöyle devam etti:

“Tamamen siyasi saiklerle ve biz bir iş yapmış olalım saikiyle ortaya çıkan bir metin vardır. Bu metne karşı ve bu memleketin demokrasisine karşı yapılan bu çok açık darbenin karşısında durmaya ve buna karşı mücadeleye etmeye devam edeceğiz. Halkımızı da buna karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Demokratik yurttaşlık haklarımız burada gasp edilmeye çalışıldı. Bunun devamı vardır. Eğer bu “tasarı” Genel Kurulu’ndan da geçerse gerek belediye çalışanları gerekse de belediyelerde hizmet alan her bir yurttaş ciddi bir kaosla karşı karşıya kalacak.