John Hopkins Üniversitesi’nde Covid-19 temas takibi ve Covid-19 temas takibi etkilerini ölçme ve değerlendirme kursları alan veteriner hekim, AdaPass Koordintörü Birdal Cihangir ise AdasPass uygulamasıyla ilgili bilgi verdi, soruları yanıtladı. 
Cihangir, AdaPass’ın aşı ve hastalık verilerini tutmak için oluşturulan bir sistem olduğunu söyledi. 
AdaPass’ı, “devletin ilgili veri kaynaklarından veriyi çekerek yansıtan bir sistem” olarak tanımlayan Cihangir, kişinin adını ve soyadını sisteme yazdığı zaman, Nüfus Kayıt Dairesi’nden teyit edilerek yeşil kart oluştuğunu, ardından sistemin o bilgiyi devletin aş bilgi sistemine sorarak QR kodu oluşturduğunu anlattı.
Birdal Cihangir, AdaPass’a kayıtta yaşanan sıkıntının, devletin ilgili birimlerindeki veri eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Geçtiğimiz cumartesi öğle saatleri itibarıyla 229 bin 116 kişinin AdaPass aldığını açıklayan Cihangir, bu sayede devletin datalarının da düzeldiğini kaydetti.
Ercan Havalimanı’ndaki yolcu girişlerinde yaşanan gecikmelerle ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine Cihangir, “Ercan’da yolcu girişlerindeki gecikmeler, AdaPass doldurulmadığı için yaşanıyor. AdaPass kullanıldığı için değil…” diye konuştu.
https://adapass.gov.ct.tr/ adresinden yolcu giriş formunu doldurmak gerektiğini, benzer uygulamanın bütün ülkelerde olduğunu anlatan Birdal Cihangir, şunları söyledi:
“Bizde sadece artı bir işlem var: O formun içine PCR ve aşı geçerlilik sürelerini de koyduk. Eğer yolcunun aşı kartı uluslararası geçerliliğe sahipse veya AdaPass’sa, GreenPass’sa, HealthPass’sa, o aşı onaylama yerine tıkladığınızda cep telefonu kameranızı açınca o QR kodunu okutursanız sistem otomatikman sizi algılar ve okeyler. Dolayısıyla yolcu Ercan’a geldiğinde ekstra işleme gerek kalmaz. Ona çift yeşil deriz. Yani hem QR kodu hem aşı kodu var. Yolcu daha uçağa binmeden işlemleri yapılmış olur. 
Yolcular bunu yapmadığı için sıkıntı var. Şimdilerde Ercan’a uçuşlar arttığı için ve AdaPass formu düzgün kullanılmadığı için gecikmeler oluyor. 
Ancak son verilerimize göre Ercan’a gelen yolcuların yüzde 80-90’ı AdaPass’ı kullanıyor. AdaPass formuna PCR ve aşı bilgilerini eklemezse Ercan’da manuel kontrole gitmesi gerekir. Gecikmeler bundan kaynaklanıyor.
Charter uçuşlarda da AdaPass’ı kullandırıyoruz ve geçenlerde 180 yolculu bir uçağın tüm işlemleri 15 dakikada tamamlanabildi.”
Haber: Özgül Gürkut Mutluyakalı- Fotoğraf: Erol Uysal