Dijital Dönüşüm ve Elektronik Devlet İdaresi (DD-EDİ) Yasa Önerisi, öneri sahiplerinden CTP Milletvekili Ürün Solyalı, bu önerinin uzun yıllardır çalışılan ama hayat bulamayan bir çalışmanın tamamlanması adına önemli olduğunu vurguladı.

E-devlet protokolünün uzun uzun tartışıldığını, uzmanların verilerin özel bir şirkete verilmesinin tehlikesinden bahsettiğini aktaran Solyalı, protokolün önümüzdeki hafta gündeme geleceğini, o zaman daha detaylı da konuşulacağını kaydetti.

E-devlet protokolünün Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizen Solyalı, Anayasa’nın 3. Maddesinin ‘egemenlik’ten bahsettiğini hatırlattı.

Temel Hakların Korunması Hakkı’na da ciddi anlamda aykırılıklar içerdiğini ifade eden Solyalı, protokolün, ‘sorumlu kurum ve kuruluşun koordinatörlüğünde TÜRKSAT tarafından yönetilmesini’ öngördüğüne işaret etti, KKTC’de e-devlet işlerinden sorumlu bir kurum ve kuruluşun da olmadığına vurgu yaptı.

O nedenle Kıbrıslı Türklerin koordinatörlüğünün dahi olmadığının altını çizen Solyalı, çünkü ortada öyle bir kurum- kuruluş olmadığına işaret etti.