İç Hastalıkları uzmanı Dr. Erden Aşardağ, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Koronavirüsle ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Aşardağ’ın paylaşımı şöyle:

“Amacımız ve uyarılarımız memleketimizde yaşayan insanlarımızın sağlığıdır. Ki bu insanlarımızın sağlığını korumada yaptığımız uyarılardan taviz vermeyeceğiz anlamına gelmektedir. Lütfen sonuna kadar okuyunuz…

İngilterede hava limanında yapılan yeni bir bilimsel çalışmada 895 yolcu incelenmiş.

Karantina uygulanmadan bir defa yapılan pcr testinin %60 oranında gerçek hasta kişileri saptayamayabileceği ….(537 kişiye denk gelir)

İngiltere’ye girdikten 4 gün sonra yapılan ikinci pcr testi ile % 35 oranında hasta kişileri kaçırabileceği……………………(313 kişiye denk gelir) saptanmıştır.

Girişte, 8 günlük, ilk günden uygulanan karantina ile hastaların %94 u saptanır.

14 gün karantina ile hastaların %99 u saptanır.

5 gün karantina ile hastaların %88 i saptanır.

Yukarıdaki çalışma göz önüne alınırsa KKTC’de şu anda uygulanan test yöntemleri ile

1. Karantinasız, çift pcr testi ile 3 günlük girişlerde ister istemez %30 civarında hasta kişileri saptayamıyoruz.

2. 7 gün karantina ve çift pcr uyguladığımız kişilerde neredeyse hasta kişilerin hepsini saptayabiliyoruz.

Güney Kıbrıs ve Türkiye Bulaş istatistikleri

Güney Kıbrıs’ ta bulaş oranı yüksek risk grubundadır. Son 7 günde ortalama 100.000 kişide 25 hasta vardır. Günde ortalama 215 vaka vardır.Kontrol kaybedilmek üzeredir

Türkiye’de ,Eylül ayında (324.177) pcr + vakalarının sadece şikayeti olanlar ve hastanelere yatanlar (48.530 kişi) bildirilmiştir. (275.647) vaka Dünya sağlık örgütüne bildirilmediği Türk Tabibler birliği (Türkiye) tarafından işaret edilmiştir.Bu durumda bulaşın maalesef ciddi boyutlarda olabileceğini göstermektedir.

ŞU ANDA BULAŞ ORANLARIMIZ RAHATLATICI GİBİ GÖRÜNSEDE (BİZE AÇIKLANAN İSTATİSTİKİ BİLGİLERE GÖRE ) İLERLEYEN GÜNLERDE ÜZÜLMEMEK İÇİN

1. Eğitim (isteğe bağlı ) + sağlık+ mesleki iş dışında karşılıklı GÜNEY KIBRIS-KKTC geçişleri durdurulmalıdır.

2. Yurtdışı gelişlerde çift PCR + RİSK durumuna göre 7 veya 14 gün karantina tekrar uygulanmalıdır.

3. Hekimler tarafından covid-19 teşhisi için istenen tetkiklerin bazı hastalar tarafından yapılmadığı gözlenmektedir. Tüm bulaşıcı kış hastalıklarının semptomları birbirine benzerdir.Covid-19 hepsini taklit edebilmektedir. Test yaptırmamanız bir yakınınızın hasta olmasına ve bulaşmasına yol açabilecektir. Lütfen…

4. Yasal düzenleme ile hekime baş vurmayıp eczanelerimize baş vuran, solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan kişilerin, ileri tetkiki için sağlık bakanlığı ve sağlık merkezleri bilgilendirilmelidir. Bu yolla çok hastamıza yardımcı olunabilecektir.

5. Yerel halka ve okullar gibi toplu yerlere random bol test uygulanmalıdır.

Aksi halde 10-14 günlük süre içerisinde yerel bulaş artışı, 17 ağustostan sonra arttığı gibi kaçınılmaz bir şekilde artacaktır. Son 2 haftalık balayımızı, ekonomik canlanmayı ve güzel günlerimizi devam ettirebilmek için elzemdir.”