Tabipler Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, geceden sabaha uygulamaya devam edilen sokağa çıkma yasağının gerekli olmadığını söyledi; Adapass ile ilgili ise denetimlerin yapılmadığını belirtti

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut katıldığı bir programda açıklamalarda bulundu. Sokağa çıkma yasağının halen devam etmesine yönelik ‘amaca hizmet etmeyen yasak’ olarak bahseden Gürkut, “ O yasa sanki orada unutulmuş ve kalmış gibi devam ediyor’ dedi.

Gece 00:00 – Sabah 05:00 saatleri arasında uygulamaya devam edilen sokağa çıkma yasağının gerekli olmadığını savunan Gürkut, “Sağlık açısından beş saatlik bir kısıtlamanın getirisi olmadığını düşünüyorum. Sanki orada unutulmuş ve orada kalmış gibi devam ediyor. Riski azaltıcı getirisi varsa bunu bize açıklamaları lazım. Amaca hizmet etmeyen yasak olarak orada kaldı” diye konuştu.

Diğer yandan Adapass ile ilgili denetimlerin yapılmadığına ve sahte Adapass skandallarının doğmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama beklediklerini dile getiren Gürkut, Adapass’ın doğru uygulanabildiği taktirde iyi bir sistem olduğunu savundu.

Adapass sisteminde iki açığa dikkat çeken Gürkut, “Adapass güzel bir uygulama ama denetimsizlikten dolayı zafiyet yaşayabiliyoruz. Denetim en baştan beri ciddi bir sorunumuz. Adapass’ın kendi uygulamasında bir sorun yok. Burada aşı bilgi sistemine aşı olmuş gibi bilgi girişi yapılması. Yani Adapass uygulaması aşısız insanlara aşılıymış gibi girilen bilgileri çekerek onlar adına Adapass üretmiş oldu. Sahte Adapass dediğimiz budur. Diğer bir sorun ise kapalı mekanlara ibraz ettikleri Adapass’ın kendilerine ait olup olmamaları beraberinde bir kimlikle doğrulanmaması gerekir” dedi.

Sahte Adapass ile ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama beklediklerini aktaran Gürkut, “Sağlık Bakanlığı özel bir şirketten aşı bilgileri için destek alıyor. Bu kişilere Sağlık Bakanlığı kendi yetkilerini devretmiş durumda. Bir hizmet anlaşması yapıyor. Bu bilgilerin doğru girilip girilmediğini denetleme sorumluluğu bakanlığa aittir. Hükümetten yetkiliden ya da bakanlıktan sahte adapass skandalı ile ilgili bir açıklama yapılmasını bekliyoruz tabi ki” ifadelerine yer verdi.

 ‘Güven verici bilgilere ihtiyacımız var’ şeklinde konuşan Gürkut, son olarak ülkemizdeki aşılanma oranına değindi ve “Jonhson ve Astra aşıları benzer yan etkileri olan aşılar olmasına rağmen Astra’ya karşı toplumda ön yargı oluştu. Yüksek etkinliği olan bu aşıları iade etmek durumunda kaldık. Ülkemizin doğru verilerini paylaşmalıyız, toplumun yüzde 60’ı aşılıdır. 20 yaşındaki aşısız kişi ile 90 yaşındaki aşılı kişinin hastalık geçirme durumunu karşılaştıramazsınız. Benzer yaş ve risk gruplarını birbiri ile karşılaştırarak aşı etkinliği ve koruyuculuğunun halkın anlayabileceği şekilde paylaşmamız lazım” ifadelerini kaydetti.