Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türklerine yönelik yanlı tutumuna bir kez daha tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamsında AB Dışişleri Konseyi toplantısında Maraş konusunun gündeme taşınmasının Rum tarafını memnun etmeyi amaçlamaktan öte anlamı olmadığı belirtildi.

Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı’nın, egemen eşitliğe dayalı işbirliği önerilerinin dikkate alınması gerekliliği vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının katılımıyla Lüksemburg’da gerçekleşen Dışişleri Konseyi toplantısında kapalı Maraş ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin de ele alınmasına yönelik yazılı açıklama yaptı.

“Konsey toplantısında ele alınabilecek birçok acil gündem maddesinin yerine, AB’nin bu hususları gündemine taşıması Rum tarafını memnun etmeyi amaçlamaktan başka bir anlam taşımamaktadır” denilen açıklamada AB’nin yanlı tutumunun “üyelik dayanışması” adı altında takdim etmesinin Kıbrıs Türk halkının Avrupa Birliği’ne olan güvensizliğini derinleştirdiğini kaydetti.

Dışişleri açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kıbrıs Türk tarafının yapıcı önerileri geçerliliğini korumaktadır. Bu çerçevede kapalı Maraş konusunda, uluslararası hukuk ve özel mülkiyet hakkı gözetilerek alınan karar; bunun yanı sıra Doğu Akdeniz’de işbirliğini tesis edebilecek olan ve hala masada olan 13 Temmuz 2019 tarihli önerimiz maalesef AB tarafından görmezden gelinmektedir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarının olumlu bir sonuç doğurmadığı ortadadır. Bu gerçekten hareketle, Kıbrıs Türk tarafı, egemen eşitliğe dayalı işbirliği önerisini yapmıştır. Olguları yansıtan bu önerinin tek gerçekçi çözüm yolu olduğunun tekrar anımsatılmasında fayda görülmektedir”