Meclis Genel Kurulu dün de toplanamadı, nisap sorunu ikinci haftasını tamamladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu ve Başsavcı Sarper Altıncık’la bir araya geldi, anayasal yetkilerini ve seçim tarihini görüştü, ardından konferans için Ankara’ya gitti. Meclisin toplanıp erken seçim tarihini belirlemesi bekleniyor ancak nisap krizi nedeniyle genel kurul toplanamıyor bile.

Siyasi kaos, ekonomik çarkları da durma noktasına getirdi. Anayasa’ya göre; bütçenin Bakanlar Kurulu’nca yılbaşından en az iki ay önce meclise sunulması gerekiyor ancak ülkede yaşanan siyasi kriz, bütçenin hazırlanmasında geç kalınacağı endişeleri yaratıyor. Bütçenin zamanında geçmemesi durumunda, yeni bütçe meclisten geçene kadar, bir önceki yılın bütçesinin 12’de biri kullanılabilecek.

Rekabet Kurulu, akaryakıtta yaşanan sorunla ilgili K-Pet ve ALPET Kıbrıs hakkında re’sen soruşturma başlatılmasına karar verdi. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, akaryakıtta fiyat artışına yönelik önergenin Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu belirterek 95 oktan benzinin piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Bu arada firmalar dün itibarıyla ‘limitli olarak’ akaryakıt istasyonlarına kurşunsuz 98 oktan benzin ve Euro dizel tedarikine başladı.

TC Merkez Bankası, politika faizini indirdi; döviz kurları ve altın fiyatları, rekor seviyede yükseldi. Faiz kararı sonrası, KKTC serbest piyasalarında Amerikan Doları ortalama 9,52 TL, Euro 11,09 TL ve İngiliz Sterlini 13,15 TL’ye yükseldi. Ekonomistler, dövizdeki bu yükselişi, alım gücünün daha da eriyerek fakirleşmenin büyüyeceği ve pahalılığın daha da artacağı şeklinde yorumluyor.

Kaynak: Ceren ÖZBİL-Ali ÇATAL

Haberin tamamı KIBRIS Gazetesinde….