Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne bugün başvuran bir hastada Maymun Çiçeği hastalığı tespit edildiğini duyurdu.

Açıklamada, “Hasta Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları servisinde izolasyon altına alınmış ve tedavisi başlanmıştır. Ayrıca temaslılarının takibi için işlemler başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, "Maymun çiçeği" hastalığı vatandaşlar arasında büyük korkuya neden oldu. " Covid'den yeni kurtuluyoruz, şimdi de Maymun Çiçeği korkusu mu yaşayacağız" diye serzenişte bulunan vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği hastalığının bulaşma yolları ve belirtlileri gibi özellikleriyle ilgili daha detaylı bilgi paylaşılmaısnı talep ettiler. 

Maymun çiçeği nasıl bulaşır?

Endemik bölgelerde hayvanlardan insanlara bulaşma, enfekte hayvanlarla temas (ısırık, salgı ve salgılar, yakın temas, avlanma sırasında hayvan leşleri, virüslerle kontamine materyallerle temas) ve az pişmiş et ile enfekte hayvanların tüketimi yoluyla gerçekleşebilir.

İnsandan insana bulaşma ancak yakın temas ile mümkündür. Cinsel aktiviteler de dahil olmak üzere, maymun çiçeği ile enfekte kişilerin vücut sıvıları ve tipik cilt değişiklikleri (çiçek hastalığı lezyonları, örneğin kabarcık içeriği, kabuklanma) ile temas yoluyla ortaya çıkabilir. Deri değişikliklerinde özellikle yüksek virüs konsantrasyonları vardır. Bununla birlikte, spesifik olmayan semptomlar (ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı gibi ) ortaya çıktığında ve hatta atılan solunum salgıları yoluyla yüz yüze temasta cilt lezyonları gelişmeden önce, damlacıklar yoluyla bulaşma zaten mümkündür.

Diğerleri, virüs bulaşmış bir kişiyle temas yoluyla virüs bulaşmış giysiler, yatak çarşafları, havlular veya çatal-bıçak takımı gibi nesneler yoluyla da enfekte olabilir. Ağızdaki ülserler, lezyonlar veya yaralar da bulaşıcı olabilir, bu da virüsün bu tür enfekte kişilerin tükürüğü yoluyla da bulaşabileceği anlamına gelir. Mevcut bilgi durumuna göre, aerosoller yoluyla bulaşma olası değildir. Maymun çiçeğinin doğrudan cinsel yolla bulaşma yolları (örneğin meni veya vajinal salgılar yoluyla) yoluyla bulaşıp bulaşamayacağı henüz kesin olarak açıklığa kavuşturulmamıştır, ancak mümkün görünmektedir.

BELİRTLİLERİ…

Maymun çiçeği hastalığı sıklıkla ancak her zaman değil, aşağıda ki genel semptomlarla başlar veya eşlik eder.

  • ateş
  • baş ağrısı,
  • kas ve sırt ağrısı,
  • şişmiş lenf düğümleri,
  • titreme veya bitkinlik

Bununla birlikte, bazı insanlar hastalığın genel semptomlarına sahip değildir. Karakteristik, lekeden püstüle (makula, papula, vezikül ve püstül) kadar aşamalardan geçen ve nihayetinde kabuklanıp dökülen bazen çok ağrılı cilt değişiklikleridir. Döküntü genellikle yüz, avuç içi ve ayak tabanlarında yoğunlaşır. Deri ve mukoz membran değişiklikleri ağızda ve gözlerde de bulunabilir. Halen bildirilen vakalarda (Mayıs 2022’den beri) ürogenital ve anal bölgelerde lezyonların başladığı veya sınırlı olduğu da bildirilmiştir. Cilt değişiklikleri genellikle iki ila dört hafta sürer ve yara izi oluşabilmesine rağmen tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Deri lezyonlarının bakteriyel süperenfeksiyonundan kaynaklanan komplikasyonlar mümkündür.

Endemik ülkelerdeki komplikasyonlar arasında ensefalit, bakteriyel cilt enfeksiyonları, dehidratasyon, konjonktivit, kornea ve zatürre yer alır. Bağışıklığı baskılanmış hastalardaki komplikasyonlar hakkında çok az bilgi mevcuttur. 2017’deki Nijerya salgını sırasında, HIV ile birlikte enfekte olan hastalar , HIV negatif bireylere kıyasla daha fazla cilt lezyonu ve ilişkili genital ülser ile hastalığın daha şiddetli seyrine sahipti . Hastalığın ciddi sonuçları genellikle şekli bozan yara izleri ve görme kaybına varan kalıcı kornea hasarıdır.

DSÖ’ye göre , Orta ve Batı Afrika’da son yıllarda bildirilen vakaların yaklaşık %3-6’sı ölümle sonuçlanmıştır. Eksik bildirim göz önüne alındığında (özellikle daha hafif semptomlar durumunda), genel ölüm oranının daha düşük olması muhtemeldir. Daha virülan Orta Afrika virüsü varyantı ile enfekte olan 16 yaşın altındaki çocuklarda önceki salgınlarda %11’e varan vaka ölüm oranları gözlenmiştir. Batı Afrika varyantı, önemli ölçüde daha düşük bir vaka mortalitesi ile ilişkili görünmektedir.