Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmi Canaltay Eroğlu, Kadın Öyküleri belgeselleri tanıtım gecesinde konuştu.

Resmi Canaltay Eroğlu, “Bugün burada çok önem verdiğim Kadın konusu, Kadın Öyküleri Belgeselleri çerçevesinde ele alınıyor. Bu organizasyonda bulunmaktan büyük mutluluk ve Belgesellerini izleyeceğimiz Kıbrıs Türk Kadının her zaman örnek aldığı Sn. Özel Vasıf, Sn. Ayla Haşmet, Sn. Ayla Halit Kazım ‘ın başarılarından gurur duyuyorum” ifadelerine yer verdi.

Resmi Canaltay Eroğlu’nun konuşması şöyle:

“Bugün dünyanın birçok yerinde Kadın konusu gündeme geldiğinde ilk olarak  kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi  ve özellikle kadına karşı şiddetle mücadele edilmesi  ile ilgili konular öncelikli gündemi oluşturmaktadır.

Bugün Belgesellerini izleyeceğimiz kadınlarımızdan Sn. Özel Vasıf  1950’li, 60’lı yıllarda Kıbrıslı Türk Tenisci olarak birçok dalda şampiyonluklar almış ve Kıbrıslı Türkleri önemli organizasyonlarda temsil etmiştir. Bu temsiliyet çok önemli bir özgüven ve aydın görüşün simgesidir.

Sn. Ayla Haşmet Konservatuar Mezunu ilk Kıbrıslı Türk Tiyatro Sanatcısı, Kadının adının olmadığı yıllarda hayellerinin peşinden giden ve tarihe geçen bir kadın,

Sn. Ayla Halit Kazım Siyasette bir kadın ilk Türk kadın milletvekili yıl 1963. Bugün bile kadının siyasette varolması gerektiğini anlatabilmek için çaba harcıyoruz.

Bu olağan üstü kadınlarla elbette gurur duyuyoruz. Çok detaylı bir şekilde belgesellerini izleyeceğiz.

Gündem kadın olunca birkaç şey söylemek istiyorum. Birçok topluma göre ülkemizde kadının şartları iyi olsa bile ; Toplumsal cinsiyet eşitliği  ulusal ve uluslararası tüm gelişmelere rağmen , coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğrenim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada ve kültürlerde yaygın olarak görülen evrensel bir sorundur.

Üzülerek ülkemizde de bu ve benzeri durumların meydana geldiğini bilmekteyiz. Öncelikli olarak bu durumun değiştirilmesi ve dönüştürülmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması gerekmektedir.

Elbette bu konuda kapsamlı planlarımız bulunmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına karşı şiddet ve ev içi şiddet konularında toplumsal farkındalık, duyarlılık ve bilinç kazandırmak ve toplumsal bakış açısını dönüştürmek önceliğimiz.

Farkındalığı çok önemsemekteyim. Çünkü birçok yerde psikolojik veya ekonomik şiddete maruz kaldığının farkında olmayan kadınlarımızın olduğunu biliyoruz.  Bu durum ancak toplumsal ve ulusal eylem planları ile tüm paydaşların birlikte bir seferberlik anlayışı ile yol almasıyla başarılabilir.

Bahsettiğim konular var olan sorunların belirlenmesine yönelik.  Ancak en önemlisinin sorunların oluşmasını önlemek veya tekrar etmemesini sağlamak olduğunu düşünüyorum. Bunun için kadının sosyo ekonomik durumunun güçlendirilmesi çok önem taşımaktadır.

Kadının çalışma hayatına katılımının artırılması, kadın girişimcilik eğitimleri ile yeni projeler üretmelerinin sağlanması,  kadının el emeğinin değerlendirilerek ekonomik değere dönüştürülmesi çok önemlidir.

Bu alanda gelişme sağlayabilmek için çalışmalar ve projeler hazırlamaktayız. Bu bilincin oluşmasının temelinde yine eğitim yatmaktadır.  Mesleki  eğitimler, bilgilerin güncellenmesine yönelik eğitimler, gelişen teknolojinin verimli kullanılabilmesi için eğitimler örnek olarak gösterilebilir.

Kadınların iş hayatında olması önemli ve daha da önemlisi karar alma mekanizmalarında yer almaları ve gerçekten iş hayatında cinsiyet eşitliğini oluşturabilmek. Yetkiler açısından da eşitliği sağlayabilmek.

Çok tartışılmış olmasına rağmen kadın kotası da bu eşitliğe katkı sağlamak için düşünülmüş bir pozitif ayrımcılık olmuştur. Kadına karşı zihniyetin dönüşebilmesi ve kadının farkında olmadığı özgüvenini ortaya çıkarabilmesi süreci gelişmiş ülkelerde bile hala tartışılmaktadır.

Ancak bizim toplumumuz bu konuda duyarlı eğitime önem veren bir toplumdur. Bu sebeple bu dönüşümü kısa sürede benimsiyecek altyapıya sahiptir. Bizim amacımız projelerimizle kadınlarımızın ve dolayısıyla toplumumuzun üreten sürekli öğrenmeye açık bir toplum olmasına katkı sağlamaktır.

Bu önemli çalışma Kıbrıs Türk Kadınının her alanda var olabileceğinin hatılatılması ve çok uzun yıllardır kadınımızın bunu başarmış olduğunun belgesel haline getirilmesi benim için çok kıymetli bir çalışmadır. Kurumlarımızın , Sivil Toplum Kuruluşlarımız bu çalışmalar ile örnek olması ile toplumumuzun ve kadınlarımızın yolunu açacaklardır.

Telsim Ekibini ve KÖDER ekibini yürekten kutluyorum. Kadınlarımızı önemseyen, destek veren ve yeni nesillere örnek olan tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”