Ahmet İLKTAÇ

Doğuştan felçli sokak kedisi Buddy, kendisine sağlanan yürüteçle yeniden hayata adım attı. Hayvan sever vatandaş Op. Dr. Ergün Ökçün tarafından bakımı üstlenen Buddy, yürüteç sayesinde her gün birkaç saat da olsa arkadaşlarıyla koşup eğlenebiliyor.

Buddy’nin yeniden yürüyebilmesini sağlamaktan öte hayatta kalmasını sağlayan, ona sıcak bir yuva sunan Op. Dr. Ergün Ökçün, sokak hayvanlarının bakımında devletin de görev alması gerektiğinin altını çizdi.

Arka ayakları felçti

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’in sorularını yanıtlayan hayvan sever yurttaş Op. Dr. Ergün Ökçün, yaklaşık 1 yıl önce sokakta yaşayan bir kedinin evine geldiğini ve diğer kedilere bıraktığı mamalarla beslendiğini söyledi. Bu kedinin sürekli evine gelmeye başladığını anlatan Ökçün, kendisinin de diğer sokak kedilerine yaptığı gibi bu kediyi de beslediğini dile getirdi.

Kedinin biraz yabani olması nedeniyle onu yakalayamadığını ve kısırlaştıramadığını belirten Dr. Ökçün, kısa süre sonra kedinin evlerinin yanındaki tarlada doğum yaptığını söyledi. Kedinin bir süre sonra yavrularını alıp, evine getirdiğini kaydeden Ökçün, 5 yavrudan 1’inin arka ayaklarının felç olduğunu gördüğünü ifade etti.

Op. Dr. Ergün Ökçün, yavru kedinin bu durumuna çok üzüldüklerini belirtti ve konuşmasına şöyle devam etti:

“Onu annesi bu durumundan dolayı ölüme terk etmemişti. Tabi ki biz de terk edemezdik. Yavru kediyi hemen alıp, Yakın Doğu Hayvan Hastanesi’ne götürdüm. Orada ayaklarının tutmamasının yoğun parazitten kaynaklandığını söylediler. Yaklaşık 1 buçuk ay orada kaldı. Tedavi gördü. Ama maalesef yine de ayakları iyileşmedi. Bir başka veterinere başvurduk. Orada yapılan muayenede daha sağlam olan sağ bacağı kurtarabilmek için, hiç tutmayan sol bacağın ampute (kesilmesi) edilmesi gerektiği söylendi. Yaptık”

Kocaeli’nde yürüteç yapıldı

Yavru kediye “Buddy” ismini verdiklerini söyleyen Ökçün, “Buddy’nin ayağının ampute edilmesinin ardından yeniden yürüyebilmesi için bir çözüm arayışına girdiğini anlattı.

Dr. Ökçün, Türkiye Kocaeli’nde Abdülmenaf Çelik isminde bir hayvan severin Buddy tarzı engelli kediler için yürüteç yaptığını öğrendiğini kaydetti. Çelik ile görüştüğünü ve sadece malzeme ücretini ödeyerek bu yürüteci yaptırdığını ifade eden Ökçün, yürüteci kullanan Buddy’nin yeniden hareket edebildiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Buddy’nin bakımını evlerinde yaptıklarını anlatan Ökçün, her gün birkaç saatliğine de olsa Buddy’nin yürüteciyle gezinti yapmaya devam ettiğini ifade etti. Dr. Ökçün, Buddy’nin yürüteci uzun süre kullanımında vücudunda yaralar oluşabileceğini söyledi.

Dr. Ergün Ökçün, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de sokak hayvanlarının korunması gerektiğinin altını çizdi. Hayvan bakımının masraflı bir iş olduğuna dikkat çeken Ökçün, birçok ülkede sokakta yaşayan hayvanların devlet tarafından kısırlaştırıldığını söyledi. Ökçün, ülkemizde de sokak hayvanlarının devlet tarafından kısırlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Buddy’nin yeniden yürüyebilmesini sağlamaktan öte hayatta kalmasını sağlayan,

ona sıcak bir yuva sunan Op. Dr. Ergün Ökçün, sokak hayvanlarının bakımında

devletin de görev alması gerektiğinin altını çizdi.