ABD’de seçim henüz resmen sonuçlanmadı. 2020 seçimlerinde Amerikalı seçmenler ülkeyi önümüzdeki dört yıl boyunca yönetecek başkanın yanı sıra, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 üyeli Senato’nun 35 üyesi için de oylarını kullanıyor.

Son verilere göre, Başkanlık için Biden 264, Trump 214 delege kazandı.

Biden'a 6 delege lazım

Sonuçların henüz açıklanmadı ancak, Michigan ve Wisconsin'de kazanan Biden'in Nevada, Kuzey Carolina, Pennsylvania, Alaska ya da Georgia eyaletlerinden birinde üstün gelmesi durumunda seçilmek için ihtiyacı olan 270 delegeye ulaşmış olacak.

Ancak Trump Kuzey Carolina, Pennsylvania, Alaska ve Georgia'da Biden'ı geride bırakmış durumda. Bu durumda Biden, önde götürdüğü ve 6 delegeye sahip Nevada'yı kazanması durumunda başkanlığa ulaşmış olacak.

Delegeler belirliyor

ABD Başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. "Delegeler Kurulu" adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor. 

Trump, Michigan, Kuzey Carolina, Georgia ve Pennsylvania'da zafer ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump Michigan'da Biden'in kazandığı haberinden dakikalar sonra şu mesajı paylaştı:

Seçim Oyu amaçları doğrultusunda, her biri BÜYÜK Trump liderliğine sahip olan Pennsylvania Eyaleti (yasal gözlemcilere izin vermez) Georgia Eyaleti ve Kuzey Carolina Eyaleti'ni aldık. Ayrıca, geniş çapta bildirildiği üzere, aslında çok sayıda gizlice çöpe atılan oy pusulası olan, Michigan Eyaleti'ni de kazandık!