Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre 6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında

Başbakanığın hemen hareket geçtiği ve olası depreme yönelik ülkenin hazır hale getirilmesi için çalışmalarını başlattı.

Açıklamada, ilk adım olarak içinde bilim insanları, konuya paydaş odalar ve devlet yetkililerinin olduğu Başbakanlığa bağlı Deprem Denetim Komitesi’nin oluşturulduğu anımsatıldı.

İşte o açıklama şöyle:

Yapılan çalışmalar kapsamında ilgili komite tarafından üretilen kararlardan biri olan  ülkemizde bulunan ilk, orta ve liselerin depreme karşı risk denetimlerinin öncelikli olarak yapılması için hemen harekete geçilmiştir.

Buna bağlı olarak; Ülkede bulunan 160 devlet okulunun ve bu okulların içerisinde bulunan 740’a yakın yapının denetimlerinin yapımına hemen başlanmış, şu ana kadar 650’ye yakın yapının ilk aşama denetimleri gerçekleştirilmiş ve bu yapılar listelenmiştir.

Yapı denetimlerinin ilk aşaması olan gözlemlerin bir kaç günlük süre içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Deprem Denetim Komitesi’nin almış olduğu karar uyarınca gerçekleştirilen yapı denetimleri 5 aşamadan oluşmakta ve aşağıdaki gibi uygulanmaktadır;

1- Gözlem: Uluslararası standartlara uygun şekilde yapılan gözlemler sonucunda yapıların depreme karşı risk öncelik sıraları belirleniyor.

2- İleri tetkik: Yapılan gözlemler sonucunda ortaya çıkan risk önceliği listesine göre ihtiyaç duyulan yapılarda ileri tetkik denetimlere ve laboratuvar çalışmalarına geçiliyor.

3- Fizibilite: İleri tetkikler sonucu ihtiyaç duyulan yapıların güçlendirme projeleri çıkarılıyor ve fizibilite çalışmasına başlanıyor.

4- Güçlendirme: Fizibilite raporunun hazırlanmasından sonra uygun görülen yapıların güçlendirilmesine, diğerlerinin ise yıkımlarına geçiliyor.

5- Son kontrol: Güçlendirmesi tamamlanan yapılarla ilgili yürütülen çalışmaların verimliliği, uygunluğu ve yapı güvenliği son kez kontrol ediliyor.