North Cyprus UK

Eski Eserler Dairesi eski Müdür Muavinlerinden Arkeolog Tuncer Hüseyin Bağışkan, Vakıflar İdaresi’nin yayınladığı son yayınladığı Karpaz haritasına göre, geçmiş yıllarda yine Vakıflar İdaresi’nin haritalarında yer almayan 7 adet cami olduğunu açıkladı.

Yeni haritaya göre bu camilerin tamamı Rum olan Dipkarpaz köyünde 4 adet cami, Afendrika eski eser alanında 1 adet cami, tamamı Rum olan birkaç hanelik Koraga mezrasında 1 adet cami ve yerleşim birimi dahi olmayan Nota mevkiinde 1 adet cami bulunduğu görüldüğünü ifade eden Bağışkan, temennisinin son yayınlanan haritanın Maraş örneği gibi politik amaçlarla değil, bilimsel amaçlarla yayınlanmış olması olduğunu belirtti.

“Siyasi bir harita değilse, bu camilerde vakıf malı olur”

Tuncer Bağışkan’ın ilgili sosyal medya paylaşımının tam metni şu şekilde:

“Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar İdaresi tarafından yayınlanmış olmakla birlikte elime yeni geçen bu harita karşısında hayretten hayrete düştüğümü ve bu konuda ilgili makam olarak kabul ettiğim Vakıflar İdaresi yetkililerinden bilgi ve belge talep etme ihtiyacı hissettiğimi kaydetmek istiyorum. 2005, 2009 ve 2018 yıllarında “KIBRIS’TA OSMANLI, İSLAM VE İSLAMLAŞTIRILAN ESERLER” kitaplarımı yayınlamak için Evkaf İdaresi ile Girne Milli Arşiv’de yaptığım araştırmalarda Kıbrıs genelindeki camileri incelerken Karpaz bölgesindeki en son caminin Kaleburnu köyünde bulunduğunu ve bu köyden Apostolos Andreas burnuna kadar da herhangi bir cami bulunmadığı gibi Dipkarpaz’dan sonra herhangi bir yerleşim biriminin bulunmadığını da Evkaf'tan sağladığım yukardaki harita ile saptamıştım. (HARİTA I) Ancak Vakıflar İdaresi tarafından yayınlanan son haritada bir evvelisinden beri tamamı Rum olan Dipkarpaz köyünde 4 adet cami, Afendrika eski eser alanında 1 adet cami, tamamı Rum olan birkaç hanelik Koraga mezrasında 1 adet cami ve yerleşim birimi dahi olmayan Nota mevkiinde 1 adet cami bulunduğu görülmektedir. (HARİTA 2) Eğer bu harita “Maraş’ın Türk Malı olduğu” iddiaları gibi siyasi bir harita değilse ve camiler de vakıf malı olarak kabul görüğüne göre bu yedi caminin vakfiyeleri ile bilimsel bilgilerine ihtiyacım olduğunu açıkca kaydetmek istiyoruz. Zekai Altan arkadaşılmla “KARPAZ’IN GEÇMİŞİNE YOLCULUK” kitabımızı kaleme almakta olduğumuz bugünlerde bu konudaki BİLGİ ve BELGELERİN Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve/veya Girne Milli Arşiv tarafından bilgimize getirilmesi halinde bunları Karpaz kitabımıza koyma arzusundayız. TEMENNİM BU HARİTANIN MARAŞ ÖRNEĞİ GİBİ POLİTİK AMAÇLARLA DEĞİL, BİLİMSEL AMAÇLARLA YAYINLANMIŞ OLMASIDIR.”