Komitenin bugünkü ilk toplantısı Ekonomi, Maliye ve Plan Komitesi Başkanı Sunat Atun’un açılış konuşmasıyla başladı.

Atun, ülkenin bir salgın hastalık sürecinden geçtiğine işaret ederek komite çalışmalarında bu yönde düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Bütçenin halkın refah düzeyini artırmayı amaçladığını dile getiren Atun, geride bırakılan 2020 yılına ilişkin kısa bir değerlendirmede bulundu.

KKTC’nin sağlık yönünden pandemiyi en iyi yöneten ülkelerden olduğunu ifade eden Atun, bunu gerçekleştirmek için alınan kararların ekonomiye etkileri de olduğunu anlattı.

Geçen yılki bütçe görüşmelerinde bütçe açığına işaret ettiğini anımsatan Atun, atılması gereken adımları önceki yıllarda ifade ettiğini dile getirdi.

2018-2019-2020 döneminde gerekli adımların atılmaması nedeniyle ağır zafiyetler oluştuğunu anlatan Atun, KKTC ekonomisinin bu 3 yılda topal ördek misali bir modelde ilerlediğini söyledi.

Atun, ekonomik program yani bir yol haritasının olmamasının karaktersiz bir ekonomi yönetimine yol açtığını dile getirdi, önceki yıllara ait ekonomik verilere işaret etti.

Pandemi sürecinin getirdiği belirsizliklere işaret eden Atun buna plansızlık da eklenince ortaya kötü bir tablo çıktığını anlattı.

2021 yılı bütçesinin 10 milyar 140 milyon TL büyüklükle sunulduğunu kaydeden Atun bütçe detaylarını verdi ve bütçe açığına işaret etti.

Bütçenin geçen yıldan bu yıla yüzde 14’lük büyümeyle hazırlandığını belirten Sunat Atun, gelirlerdeki daralmaya işaret etti.

Tüm bunlar göz önüne alındığında bu sene ekonomik kalkınma ve büyüme için çok büyük gayretlerin ortaya konması gerektiğinin görüldüğünü kaydeden ve yerel gelirlerin artırılmasının önemine işaret eden Atun, üretken bir ekonominin gerçekçi, ayakları yere basan, güçlü bir ekonomik planla sağlanabileceğini vurguladı.