Bugün 10 Kasım Büyük Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 83’üncü yıldönümü…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizde de törenlerle anılıyor.

Saat 9’u 5 geçe tüm yurtta sirenler çaldı.

Atatürk için ilk tören Lefkoşa’da Atatürk Anıtı’nda yer aldı.

Törende protokol sırasına göre anıta çelenkler konuldu ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilip yarıya indirildi.

Anıt’taki törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi’nde de anma programı düzenlendi.

AKM’deki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı ardından konuşmalara geçildi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Piyade Üsteğmen Emre Kaan Keskin bir konuşma yaptı.

Üsteğmen Keskin, Atatürk’ün modern çağdaş Türkiye’yi nasıl kurduğunu aktardı.

“O bir milli kahramandır düşünceleriyle her an yolumuzu aydınlatan ölüme meydan okuyan başkomutanımızdır” diyen Üsteğmen Keskin, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak vatan ve millet sevgisi ve üstün disiplin anlayışıyla görevimizin başındayız” ifadelerini kullandı.

Törende daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği adına İkinci Katip Harun Nurullah Tanzi’nin konuşması yer aldı.

Tanzi, Türkiye’nin, barış istikar ve güvenliği sağlamak adına Atatürk’ün çizdiği vizyon doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini, Doğu Akdeniz’de hasmane tutumlara karşı bölgede barış ve istikrarı korumaya çalıştığını belirtti.

Törende konuşma yapan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu da “Bugün sadece Atatürk’ün anma günü olmadığını onu daha iyi anlama, onun gibi vatansever olabilme günüdür. Cumhuriyetimizi ve bağımsızlığımızı daha yukarıya taşıma, ilkelerine sahip çıkma günüdür ” dedi.

Amcaoğlu, gençlerin Atatürk’ün devrim ve ilkeleri ışığında ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Amcaoğlu, “En büyük eserim Türkiye Cumhuriyeti’dir diyen Atatürk’ün yolunda giderek hedeflerimizi büyük tutmalıyız. Atatürk’ü özlemle anmanın yanısıra 10 Kasım, aydınlık geleceğimize yönelik esin kaynağı olmalıdır. Milletimizi bayrağımızı hedef alan düşmanca girişimleri gördükçe Atatürk’ü daha iyi anlamalıyız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun Kıbrıs Türkü’nün ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

Tatar, “Atatürk’ün ilke ve inkilaplarına sahip çıkan bir milletiz. Atatürk, Kıbrıs Adası’na dikkat edilmesi gerektiğini ta o yıllarda söylemiş bir liderdi. Lozan Anlaşması’nın 16. maddesine göre Türkiye Ada üzerinde garantörlik hakkı kazanmıştır. 1974 öncesinde ve sonrasında da yanımızda olan Türkiye ile kopmaz bir parçayız. Bu bölgenin en büyük ülkesi durumunda olan Türkiye ile işbirliğinde birlikte hareket etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Atatürk’ün ‘bağımsızlık ve özgürlük bizim karakterimizdir’ sözüne dikkati çekerek, Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki eşit devlet olarak var olmak için uğraş vereceklerini ve bunun Atatürk’ün vasiyeti’nin yerine getirildiği anlamına da geldiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Oğuz Karakartal “ Tarihi kartpostallarla Türk Kurtuluş Savaşı ve Atatürk isimli sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından Tören Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi “Atam İçimizdesin” Oratoryosu ile son buldu.