COVİD-19 virüsünün dünya genelinde hızla seyreden bulaşıcı etkisi ve meydana gelen ölümler nedeniyle pek çok ülkede acil durum veya olağanüstü hal idaresi ilan edilmektedir. İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Slovakya ve Bulgaristan gibi ülkeler buna örnek.

Ülkemiz de, virüsün bulaşıcı etkisinin meydana getirmesi muhtemel kötü sonuçlarına yönelik olarak korunaklı bir hale getirilmelidir.

Bu noktada KKTC Anayasası’nın 124. maddesi kapsamında bir olağanüstü hal durumunun ilanı, bugün için halkımızın sağlığını korumak ve kollamak yönünden muteber bir seçenek olkarak karşımızda durmaktadır.

Bu noktada , siyasi mülahazalardan ve/veya varolan zor durumdan siyasi çıkarım elde etmek gibi basit ve kolaycı tutumlardan uzak durarak, ülkemiz ve halkımız için en iyisinin ne olacağı kaygısının derhal ön plana çıkarılması zaruridir.
Bu esaslar kapsamında Demokrat Parti olarak KKTC Anayasası’nın 124.maddesinin tüm kurallarının kontrollu bir şekilde uygulanacağı Olağanüstü Hal Durumunun bir an önce ilan edilmesi kanaatindeyiz.

Bununla birlikte, anayasal çerçevede ilan edilecek Olağanüstü Hal Durumu’nun da herşeye çare olacağını beklenmemesi gerekmektedir.

Devletin, olası bir toplu garantina durumuna yönelik olarak ihtiyaç duyulması muhtemel tüm hazırlıkları tam ve eksiksiz olarak yerine getirmesi yanında, özellikle tüm kamusal alanların ivedilikle dezenfekte etmesi de acil ve gerekli önlemlerin başında gelmektedir.

Dünya bilim adamlarının ortak görüşü çerçevesinde, küresel seviyeye ulaşan pandeminin en erken Haziran ayında bitmesi beklendiğinden, ülkemizde alınacak tüm tedbirlerin de bu esas kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, koşulların dayatması halinde yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi olasılığını gözardı etmeden, önümüzdeki dönemde ortaya çıkması muhtemel ekonomik sıkıntıları bertaraf edecek önlemlerin şimdiden alınması da temel bir ihtiyaçtır.

Tüm dünyanın yaşayarak öğrendiği bu sürecin yarattığı atmosfer içerisinde, halkımıza itidalli davranmasını salık verir, birlik ve beraberlik içinde olunması halinde zor günlerin çok daha kolay atlatılabileceğini hatırlatmak isterim.