North Cyprus UK- Ahmet İLKTAÇ

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, 4’lü koalisyon hükümeti görüşmeleri sırasında 4 parti başkanı arasında bir samimiyet oluştuğunu ancak bu samimiyetin dışarda olup olmadığının bir soru işareti olarak kaldığını açıkladı.

Partilerin heyetleri arasında yapılan toplantılar sonucunda ülke maliyesinde sorun görülmediğini ancak ülke ekonomisi konusunda sorunlar görüldüğünü kaydeden Ataoğlu, çok sayıda işyerinin kapandığını, Covid 19 sürecine göre de kapanan işyeri sayısının aratabileceğine dikkat çekti.

Önümüzdeki süreçte DP’nin elinin taşın altına koymaya devam edeceğini belirten Fikri Ataoğlu, DP’nin seçim barajının yüzde 10’a çıkarılmasına sıcak baktığını da dile getirdi.

DP Lideri yine ülkeye uygun bir modelde başkanlık sisteminin elzem olduğuna da vurgu yaparken, her canı çekenin erken seçim çağrısı yapmaması gerektiğini, seçimlerde halkın kendilerini 5 yıl hizmet etmek için seçtiğini söyledi.

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, bir Web Tv’de canlı yayına katılarak gündeme ilişkin konulara değindi.

“Başkanlar arasında samimiyet vardı, ama dışarısı soru işareti”

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, hükümet kurma görevinin önce UBP Başkan Vekili Ersan Saner’e verildiğini ardından da görevi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın aldığını anımsattı.

Erhürman ile yenilen yemek sonrasında 4 parti başkanı olarak 3 kez daha bir araya geldiklerini kaydeden Ataoğlu, son toplantılarını dün gerçekleştirdiklerini, bu toplantının ardından da Erhürman’ın parti MYK’sı ile görüştükten sonra hükümet kurma görevini iade ettiğini hatırlattı.

Görüşme süresi içinde parti başkanları arasında bir samimiyetin oluştuğunu ancak parti başkanları haricinde samimiyet oluşup oluşmadığının bir soru işareti olarak kaldığını anlatan Ataoğlu, görüşmeler sırasında teknokrat hükümetin gündeme geldiğini, tüm kabinenin teknokrat olması konuşulduğunu bildirdi.

Vekil olması gereken Başbakan’ın yanında kabinede bir başka vekil olup olmasının konuşulduğunu ifade eden Ataoğlu, Başbakan’ın yurt dışında olduğunda yerine teknokrat bir bakanın vekalet edip edemeyeceğinin incelendiğini aktardı.

Fikri Ataoğlu, kabinenin tamamının teknokrat olacaksa bunu MYK’larına götürmek istediklerini belirttiklerini söyledi ve şöyle devam etti:

“Parti içinde yaptığımız değerlendirmede eğer toplumun faydasına olacaksa ve insanlarımızın beklentisine cevap verecek bir model oluşursa teknokrat kabine olmasında hiçbir sıkıntımız olmadığını diğer parti başkanlarını arayarak ifade ettik. Hükümetin görev süresi içerisinde meclisin açık olduğu 6 aylık dönemde neler yapabileceğimizi konuştuk.

“Kapanan çok sayıda işyeri var, Covid sürecine göre de bu artabilir”

Kendi adlarına basına yansıyan diğer önerilerin illaki hükümet programına yazılacak öneriler olmadığını anlatan Ataoğlu, bunların görüşmeler sırasında yapılan konuşmalardan ibaret olduğunu belirtti.

Başta Seçim ve Halk Oylaması Yasası’ndaki değişiklik ve Kamu Reformu Yasası’nda yapılması ön görülen yüzeysel değişiklik olmak üzere onay verdiklerini ilkeler olduğunu ifade eden Fikri Ataoğlu, görüşmeler esnasında partilerin heyetlerinin ekonomi ve maliye başlıklı toplantılar da gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

DP Lideri, yapılan bu toplantılarda maliye kaynaklı sorun olmadığının görüldüğünü ancak ülke ekonomisi açısından birtakım sorunlar bulunduğunu anlattı ve şöyle devam etti:

“İşin ekonomi boyutuna baktığımızda hali hazırda çok ciddi boyutta işyerinin kapandığını, Covid 19 sürecinde daha fazla işyerinin kapanabileceğini gördük. Ocak ve şubat aylarında bir miktar iç borçlanma ile sürecin devam edeceğini, ancak ondan sonraki sürecin net görülmediğini de gördük. Tüm bunları çalışıldıktan sonra tümünü biz kendi içimizde değerlenirdik. Diğer partiler de değerlendirdi”.

“DP elini taşın altından çıkarmayacak”

DP olarak başta pandemi dönemi olmak üzere geçmişte de önerilerini ve alternatif modellerini ilgili bakanlıklara sunduklarını söyleyen Ataoğlu, DP olarak önümüzdeki süreçte de hükümette olsalar da olmasalar da ellerini taşın altından çıkarmamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

“Bir hükümet modelinin hızlı bir şekilde oluşması gerekmektedir. Çünkü insanlarımızın beklentisi budur” diye konuşan DP Lideri, yeni kurulacak hükümete DP olarak ellerinden gelen katkıyı ve önerileri sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Oluşacak hükümetin hızlı bir şekilde oluşması gerektiğinin altını çizen Ataoğlu, şöyle devam etti:

“İnsanımızın artık dayanacak gücü kalmadı. Protestoların başladığı günler içerisindeyiz. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu nedenle kimsenin bakanlık hırsı olmadan herkes elini taşın altına koymalıdır”

“Baraj sıkıntımız yok”

DP Lideri Ataoğlu, partilerinin baraj sıkıntısı olmadığına dikkat çekerek yüzde 10’luk seçim barajı konusuna sıcak bakabileceklerini ifade etti.

DP’nin uzun yıllardır başkanlık sistemini savunduğuna vurgu yapan Fikri Ataoğlu şu şekilde konuşmasına devam etti:

“Başkanlık sistemini uygulayan ülkeleri de göz önüne alarak ülkemize uygun modelin hangisi olduğunun çalışması yapıldıktan sonra başkanlık sistemi hayata geçirilmelidir. Ülkemizde yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi bellidir. Ancak ülkemizdeki genel seçimlerin ne zaman olacağı hiçbir zaman kestirilememektedir. Bu nedenle siyasi partiler her daim erken seçime hazır olmak zorundadır. Bu tüm siyasi partiler için geçerlidir. Bu nedenle halkımıza bu sorunları yaşatmamak için ülkemize uygun bir başkanlık sistemi modelini hızlı bir şekilde çalışılıp hayata geçirmemiz gerekir. Hiçbir partinin canı istediğinde erken seçim çağrısı yapma lüksü yoktur. Çünkü bizi halk seçerken 5 yıllığına hizmete etmemiz için seçmektedir. Bizim çağrılarımız da bu yöndedir”.