Mağusa İnsiyatifi sözcülerinden Serdar Atai, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’in pasaport sorunu ile ilgili sözlerine değinerek, 12 yaş altı KKTC vatandaşı çocukların pasaport olmadan Türkiye’ye gidemediğini söyledi.

12 yaş altındaki çocuğun acil durumda ve bileti olsa dahi pasaport almaya gittiğinde verilen cevabın “pasaport çıkacağını size garanti edemeyiz” olduğunu anlatan Atai, “iyi de biraz diplomasi, biraz ikili özel anlaşmalara dayalı pratik çözüm üretseniz ya? O zaman çip gelene kadar, Pasaport başvurusu olanlara en azından Türkiye'nin tanıyacağı ve yolcunun varışta ve çıkışta sorun yaşamayacağı geçici bir seyahat belgesi verseniz? Bu kadar mı zor yani?” dedi.

İşte Atai’nin ilgili paylaşımının tam metni:

"İçişleri Bakanlığı pasaport alımlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle yaptığı açıklamada, şu an için geçici bir süreliğine acil ve zaruri ihtiyaç kriterlerine göre pasaport verebildiklerini, bu durumdan dolayı vatandaşlardan özür dileyerek, kısa bir süre daha anlayış beklediklerini kaydetti."

12 yaş ve üzeri vatandaş, kimlik alarak en azından Türkiye'ye seyahat edebiliyor ama 12 yaş altı çocuğunuz varsa o Pasaporta muhtaç ve acil durumda yani uçuş biletini bile götürdüğünüzde bugün için verilen cevap "pasaportun çıkacağını size garanti edemeyiz". İyi de, biraz diplomasi, biraz ikili özel anlaşmalara dayalı pratik çözüm üretseniz ya? O zaman çip gelene kadar, Pasaport başvurusu olanlara en azından Türkiye'nin tanıyacağı ve yolcunun varışta ve çıkışta sorun yaşamayacağı geçici bir seyahat belgesi verseniz? Bu kadar mı zor yani?”