Mağusa İnisiyatifi sözcülerinden Serdar Atai, adanın her yerinden çöp toplama alanlarından yoğun dumanlar yükseldiğini belirterek, bunun başlıca sorumlusunun Turizm ve Çevre Bakanlığı olduğunu söyledi.

Serdar Atai, adı geçen bakanların yıllardır yurtdışı turizm fuarlarına gidip, tonoynan para harcayıp “Çöp Memleketi” pazarlamaya çabaladıklarını, ama yine kendi sorumluluklarında olan çevre ve atık yönetimi konusunda zerre kadar ilerleme sağlayıp da çöpten arınmış temiz bir ülke imajı yaratmada başarılı olamadıklarını kaydetti.

“Toplum kurban olmayı reddetmelidir”

İşte Atai’nin ilgili sosyal medya paylaşımı:

Çöp Yangınları: Adanın her yerindeki çöp toplama alanlarından yoğun dumanlar yükseliyor ve toksin içerikli yüzlerce maddeden açığa çıkan zararlı gazlarla halk sistematik biçimde zehirlenerek sağlığıyla oynanıyor. İşin başlıca sorumlusu kim derseniz, bugüne kadar atık yönetiminde oyun kuruculuk ve denetim görevinden kaçan, atık sektöründeki özel girişimcilerle yerel yönetimler arasındaki rol dağılımı ve koordinasyonu bir türlü sağlayamayan Turizm ve Çevre Bakanlarıdır derim. Adı geçen Bakanlar, yıllardır yurtdışı turizm fuarlarına gidip, tonoynan para harcayıp Çöp Memleketi pazarlamaya çabalamış, ama yine kendi sorumluluğunda olan çevre ve atık yönetimi konusunda zerre kadar ilerleme sağlayıp da çöpten arınmış temiz bir ülke imajı yaratmada başarılı olamamıştır. İzleme ve Denetim, etkin bir Çevre Polisi (Koruculuğu) birimi kurup işlevsel kılmakla mümkündür. Kentsel, kıyısal, ormanlık alanlarımızı ve otoyollarımızı amansızca kirletenleri tespit edip amansız cezalarla yıldırmak tek çaredir. Yetişkinleri cezayla, çocuklar ve gençleri eğitimle ıslah edip dönüştürmek tek çıkış yoludur. Toplum, bu kadar çöple içiçe yaşamayı, kötü bir atık yönetiminin kaçınılmaz sonucu olan çöp yangınlarıyla sağlığından olmayı, buna sebebiyet veren merkezi ve yerel idarecilerin kurbanı olmayı reddetmelidir. Refuse, Reduce, Reuse ve Recycle yani Reddet, Azalt, Yeniden Kullan ve Geri Dönüştür atık yönetiminin de temel kurallarıdır.