Bağımsız Gençlik Platformu yöneticileri, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin, öz vatanlarına dönüşlerinin önündeki en büyük engelin askerlik sorunu olduğuna dikkat çekti


EKİP, İNGİLTERE’YE GELİYOR… Bağımsız Gençlik Platformu Başkanı Hüseyin Aran, Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu’yla görüştüklerini, işbirliği kararı aldıklarını ayrıca şubat ayında bir etkinlik yapacaklarını söyledi. Aran, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin ülkelerine geri dönmeleri için atılması gereken adımlar bulunduğunu belirtti. Aran, gençlerin sorunlarını çözmek için yapmayı planladıkları işler olduğunu ifade ederek bir gencin sorununu tek başına çözmeye çalıştığında, çok etkili olamadığını, BAGEP olarak kendilerinin yetkililer ile gençler arasında bir köprü oluşturma adına görev yapacağını söyledi.
 

“BİZ BİRİZ”… BAGEP Basın Sözcüsü Eda Türkeş, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerle KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin daha fazla kaynaşmaları gerektiğine dikkat çekti. “Çünkü biz biriz” diyen Türkeş, kaynaşmanın sağlanması için ortak etkinlikler yapılması gerektiğini söyledi. Türkeş, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin artık ülkelerine geri dönmeleri gerektiğinin altını çizerek “Bunun için biz de ülke olarak üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

Ahmet İLKTAÇ
 

Kuzey Kıbrıs’ta temmuz ayında çalışmalarına başlayan Bağımsız Gençlik Platformu (BAGEP) yöneticileri, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan gençlerin en büyük sorununun işsizlik ve dolayısıyla göç olduğuna vurgu yaptı.
Gençlerin sorunlarına örgütlü bir şekilde ses olmayı amaçladıklarını belirten BAGEP yöneticileri, sorunların çözümü adına devlet yetkilileri ile gençler arasında köprü görevi görmeyi hedeflediklerini bildirdi.
BAGEP yöneticileri, İngiltere’de gençlerin örgütlü bulunduğu sivil toplum kuruluşlarıyla da irtibatta ve işbirliği içinde olduklarına dikkat çekti. Özellikle yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin ülkelerine geri dönmelerinde en önemli engellerden birinin askerlik sorunu olduğunu anlatan BAGEP yöneticileri, askerlik süresinin azaltılması ve bedelli askerlik şartlarının yumuşatılması gerektiğinin altını çizdi.


 

Aran: 15 kişiyle başladık, şimdi 95 kişiyiz
Bağımsız Gençlik Platformu Başkanı Hüseyin Aran, BAGEP’in 15 arkadaşın uzlaşısıyla 12 Temmuz 2019 tarihinde faaliyete başladığını söyledi.

BAGEP’in 15 üyeyle çıktığı yola çok kısa sürede 16 ve 19 yaş aralığında, 95 üye gençle devam ettiğini kaydeden Aran, kuruluş amaçlarının gençlerin sorunlarını örgütlü bir şekilde dile getirmek olduğunu bildirdi.
Gençlerin sesini bağımsız bir kuruluş olarak duyuran oluşum olmadığı için bu ihtiyacı hissettiklerini ifade eden Aran, platform kurulduktan sonra iyi bir gelişim gösterdiklerine işaret etti. Aran, BAGEP’in her ilçede temsilcisi olduğunu, 2-3 okul haricinde tüm liselerde temsilcileri bulunduğunu açıkladı.
Kendilerine ulaşmak isteyen gençlerin sosyal medya sayfalarından ve mail adreslerinden ulaşabileceğini belirten Aran, “Gönüllük esası çalışmalar yapıyoruz. Dini, dili, ırkı, etnik kökeni, ideolojisi ne olursa olsun bu platformda yer alabilir” dedi.

Hüseyin Aran, gençlerin sorunlarını çözmek için yapmayı planladıkları işler olduğuna vurgu yaparak, bir gencin sorununu tek başına çözmeye çalıştığında, çok etkili olamadığını, BAGEP olarak kendilerinin bu sesi duyurmaya çalışacağını, yetkililer ile gençler arasında köprü oluşturma adına görev yapacaklarını vurguladı.
 

“Göç ve işsizlik büyük sorun”
Kendisine göre Kıbrıslı Türk gençlerin en büyük sorununun göç ve işsizlik olduğuna vurgu yapan Aran şöyle devam etti:
“Örneğin bir genç yıllarca İngilizce öğretmenliği dalında eğitim alır ancak günün sonunda polis olmak zorunda kalır. İşsizlik sorununu çözmek bizi aşar, bu daha çok siyasi partilerin görevidir. Fakat bu sorunun çözülmesinde bizim de katkımız olabilir. Eğitim sisteminin değişmesini sağlayabiliriz. Bu konu ile ilgili bir çalıştay düzenleyebiliriz. Sonuç olarak gençlerin meslek seçimi eğitim sistemiyle alakalıdır ve aile baskısının da etkisi vardır. Eğitim sistemini en başından yenilersek işsizlik sorununun azalacağına inanıyorum”.

“Askerlik yurt dışında yaşayan

gençlerin dönmesine engel”
Hüseyin Aran, kısa süre önce Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve bu görüşmede işbirliği yapma konusunda fikir birliğine vardıklarını dile getirdi.

Aran, Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere ile ilerleyen günlerde görüşmelerini artırıp bir yol haritası çizeceklerini söyledi.
“Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere çok güzel çalışmalar yürütüyor” diyen Aran, karşılıklı olarak çalışmalarına katkı koyacaklarını kaydetti. Aran, Şubat ayında birkaç arkadaşlarının İngiltere’ye geleceğini ve İngiltere’de ortak bir etkinlik düzenleme düşünceleri olduğunu anlattı.
Aran, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin ülkelerine geri dönmeleri için atılması gereken adımları şu şekilde anlattı:
“Askerlik süresinin azaltılması gerekir. Bu yurt dışında yaşayan gençlerimizin KKTC’ye geri dönmesi için kesinlikle şarttır ve kaçınılmazdır. Türkiye’de zorunlu askerlik 6 ile 12 ay arasındadır. Bizde ise 8 ile 15 ay arasındadır. Sürenin azaltılması gerekir. Ayrıca en azından Türkiye’de olduğu gibi bedelli askerlik şartlarının daha kolaylaştırılması gerekir. Daha uygun bir fiyata düşürülmesi gerekir. Türkiye’de isteyen direkt bedelli askerliği tercih edebiliyor ama KKTC’de doktora yapmak veya belirli bir süre yurt dışında kalmak gerekiyor. Bence bu şartlar insanları KKTC’ye çekmek yerine yurt dışına göç etmeye zorlamaktadır”.


 

Türkeş: Artık dünyamız için mücadele etmeliyiz
BAGEP Basın Sözcüsü Eda Türkeş, kendisine göre Kıbrıslı Türk gençlerin göç etmelerinin en büyük sebebinin eğitim sistemiyle alakalı olduğunu söyledi. Kimi zaman gençlerin sevdikleri dallarda burs bulamadıklarını anlatan Türkeş, ekonomik imkânları yetersiz gençlerin istedikleri bölümü okuyamadıklarını, bunun da sıkıntı yarattığını belirtti.

BAGEP olarak 20 Eylül’de İklim Değişikliği Grevi’ne destek verdiklerine vurgu yapan Türkeş, “Dünyamızı çok bozduğumuzu düşünüyorum. Artık dünyamız için mücadele etmemiz gerekiyor. Herkes bu konuya duyarlı olmalıdır” dedi.
 

“Ülkelerine dönmeleri için gerekeni yapmalıyız”
Eda Türkeş, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerle KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin daha fazla kaynaşmaları gerektiğine dikkat çekti. “Çünkü biz biriz” diyen Türkeş, şöyle devam etti:
“Orada yaşamaları fark etmez. Kaynaşmanın sağlanması için ortak etkinlikler yapılmalıdır. İletişimin artması gerekir. Bence artık ülkelerine geri dönmeleri gerekiyor. Bunun için biz de ülke olarak üzerimize düşeni yapmalıyız”.