NORTH CYPRUS UK: ÖZEL HABER

Ülkemizde gün geçmiyor ki hayvanlara eziyet edilip, katledilmesin. Bir kaç ay önce Girne’de 30, Çatalköy’de 70 kedi öldürülmüştü. Yine geçtiğimiz günlerde Lefkoşa Yenikent Bölgesi’nde çok sayıda can zehirlenerek katledilmişti. Son olarak da bu sabah yabancı bir şahıs apartmanın 5’inci katından köpeği aşağı atarak öldürdü.

Gerek sokak gerekse de evcil hayvanların uğradıkları şiddet bir türlü bitmek bilmiyor. Altın Patiler Derneği, ülkemizde bu canlara karşı artan şiddet olaylarının birçok şeye bağlanabileceğine vurgu yaparak, en önemli nedenlerin başında denetimsizlik ve cezaların caydırıcı olmaması olduğunu açıkladı.

Yine hayvanlara uygulanan şiddet olaylarının üstlerinin kapatıldığını ve hiç olmamış gibi davranıldığına dikkat çeken Altın Patiler Derneği, ülkemizde hayvanlara karşı işlenen şiddet olaylarında toplumsal duyarlılığın da yeterli seviyede olmadığına vurgu yapıldı.

Dernek Başkanı Yeliz Osman Cin, konuyla ilgili olarak “maalesef her gün zehirlemeler ve canlara şiddet olaylari ile karşılaşıyoruz fakat insanlar ne yazık ki şikayet etmeye çekiniyorlar. Dahil olmak istemiyorlar” dedi.

Altın Patiler Derneği Başkanı Yeliz Osman Cin

Cin: Cezalar caydırıcı değil

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Altın Patiler Derneği Başkanı Yeliz Osman Cin, ülkemizde hayvanlara karşı artan şiddet olaylarının birçok şeye bağlanabileceğini söyledi.

Bu şiddet türlerinin en önemli nedenlerinin başında denetimsizlik ve bu suçu işleyenlere caydırıcı cezalar verilmemesi veya suçların üstünün kapatılması olduğunun altını çizen Cin, “yasa olabilir ama bu yasayı uygulamak çok önemlidir” dedi.

Yeliz Osman Cin, hayvanlara karşı şiddet olaylarına caydırıcı cezalar verilmemesine bir kez daha dikkat çekti ve şu şekilde devam etti:

“İnsanlar bu tip olaylar görmezden geliyorlar veya dahil olmak istemiyorlar. Ülkemizde toplumsal duyarlılık yeterli seviyede değil. Maalesef her gün zehirlemeler ve hayvana şiddet olaylari ile karşılaşıyoruz fakat insanlar ne yazıkki şikayet etmeye çekiniyorlar. Dahil olmak istemiyorlar. Kimi komşusuyla kimisi de tanıdığıyla kötü olmamak için göz göre göre hayvanların sefalet içerisinde yaşamalarına göz yumuyorlar. Bu nedenle de şiddetin arkası kesilmiyor”.

Yeliz Osman Cin, hayvanların şiddete uğramasının bir diğer nedeninin ise “Benden çıksın” tavrı ile ilk önüne gelene yuvalama yapılması olduğunu dile getirdi. Bir can sahiplenmenin sorumluluk istediğini, ilk arayana canı verip, kurtulmasının çözüm olmadığını işaret eden Cin, “ böyle yapılırsa terk edilmeler de artar, şiddette artar” diye konuştu.

Margu/ Oreo
Tedavi oldu ve Kıbrısta ömürlük yuvasina kavustu

Hayvan Refah Yasası’nda yeni düzenlemeler gerekli

Altın Patiler Derneği Başkanı Yeliz Osman Cin, ülkemizde hayvanları koruma adına yürürlükte olan yasaların malesef hiç bir dönem yeterli olmadığını ve her dönem düzenleme ve geliştirme gerektiğini anlattı.

Geçtiğimiz yıl Fikri Karayel ile Hayvan Refah Yasası üzerine yeni düzenlemeler yaparak Meclis’e sunduklarını söyleyen Yeliz Osman Cin, “Umarım ilerde gereken adımlar atılarak gerekli değişiklikler yapılır ve ülkemizdeki canlar için daha güçlü mücadeleler verebiliriz” dedi.

“Yıllarca yuva bekleyen canlarımız var”

Hayvansever kavramının ülkemizde çok farklı olduğuna vurgu yapan Cin konuşmasına şöyle devam etti:

“İnsanlar ne yazık ki sadece ‘kendi hayvanlarını’ seviyor. Kimi zaman belirli cins canlara çok daha fazla ilgi gösterebiliyor. Örneğin; sahiplendirmek için cins bir köpek ilanı açtığınızda yüzlerce kişi sahiplenebilmek için sıraya giriyor. Ama maalesef aynı ilgi çoğu muhtaç cana gösterilmiyor. Aylarca hatta yıllarca yuva bekleyen canlarımız vardır. Hele de hasta veya yaşlı canlara çok zor yuva bulabiliyoruz. Ama yine de eskiye göre günümüzde bu konuda çok daha iyi seviyedeyiz. Altın Patiler olarak yoğun bir takipçi ve destekçi sayımız var. El ele verip binlerce canın hayatını değiştirebiliyoruz”.

“ Köpekleri çöplüğe atan belediyeler var”

Canlarla ilgili belediyelerin görevlerini yeteri kadar yerine getirip, getiremediğini sorduğumuz Altın Patiler Derneği Başkanı Yeliz Osman Cin, canlar için çalışan da çalışmayan da ya da onları görmezden gelen de gelmeyen belediyelerin de aslında ortada olduğunu söyledi.

Geçmişte bölgelerindeki köpekleri alıp, başka yerlere ve hatta çöplük alanlara terk eden belediyeler de olduğunu anımsatan Cin, ülkemizde maalesef çoğu belediyenin üzerine düşen görevi yapmadığını kaydetti.

Her belediyenin sokak hayvanları için ayrılmış bir bütçesi olması gerektiğini belirten Cin, “her belediye kısırlaştırma yapmalı. Gönüllüler her yere yetemez” şeklinde konuştu.

“ Taleplerimizi yılmadan duyurmaya çalışıyoruz”

Yeliz Osman Cin, ülkemizde maalesef her şeyin çok yavaş ilerlediğini ifade etti. “Biz taleplerimizi yılmadan yetkililere ve en önemlisi de halka duyurmaya çalışıyoruz” diyen Cin, şu şekilde devam etti:

“Mayıs ayında Hope 4 Pets North Cyprus ve Altın Patiler Sokak Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği olarak yeni bir projeye başladığımızı duyurmuştuk. Sokak hayvanlarını kısırlaştırmaya yönelik olan bu proje KKTC’de sağlıklı ve özgür bir hayvan popülasyonu yaratmak ve toplumun özellikle turistin yapının iyileşmesinde fayda sağlamayı hedefliyoruz. Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde hayata geçirilen sokak hayvanlarını kısırlaştırma projesi hala devam etmeketedir. Bu ülkemiz için güzel bir başlangıçtır. Umarım Lefke’de başlayan projeyi diğer bölgelerde de devam ettiririz”.

“Satın almak yerine, sahiplenilmeli”

Barınaklarda bulunan canların sahiplenilebilmeleri için dernek sayfalarından paylaşımlar yaparak onların sesleri olduklarını anlatan Yeliz Osman Cin, insanların barınak gerçeğini bilmek zorunda olduklarını ve kendilerinin de sürekli duyurular yapmak için ellerinden geleni yaptıklarını açıkladı.

Şikayetler nedeniyle barınaklara alınan canların ne yazık ki oradan bir daha çıkamadıklarını ifade eden Cin, insanların satın almak yerine sahiplenip bu döngüyü kırması gerektiğinin altını çizdi.

Kapımıza bir kap su ve mama koyalım

Yurt içinde de yurt dışında da sahiplendirmeler yaptıklarını anlatan Yeliz Osman Cin, çok mutlu başlangıçların haberlerini de takipçileriyle paylaştıklarını aktardı.

Yurt dışında yaşayan takipçilerinden de özellikle yuva bulma konusunda destek beklediklerinin altını çizen Cin, vatandaşlara bir de çağrıda bulunarak havalar ısınmasıyla sevimli dostlarımız için kapımıza bir kap su ve mama koymamızı istedi.