TDP Genel Başkanı, Milletvekili Cemal Özyiğit, Meclis Genel Kurulu'nda yasa çalışmasını önceden detaylı inceleyebilmek istediğini söyledi, bu konuda hükümeti eleştirdi.

Yasa taslağı hazırlık aşamasında Belediyeler Birliği ile ne kadar çalışıldığını soran Özyiğit, Belediyeler Birliği’ni de ‘farklı görüşe sahip olmasına bakmadan, tüm belediyeleri temsil etmesi gerektiği’ konusunda uyardı.

Özyiğit, belediyeler reformunun gerektiğinin yıllardır konuşulduğunu hatırlatarak, “28 belediye vardır, sayı fazladır. İşlevsel bazda yeterince verimlilik alınmıyor. Nasıl şekil verebiliriz, konuşalım” dedi.

Bu konuda ortak akıl, en geniş fikir birliği ile hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Özyiğit, yasa çalışmasındaki eleştirdiği noktaları aktardı.

Özyiğit, yasa çalışmasında ‘bir belediye ile ilgili mahkemenin emri verilmesi halinde geçici olarak, yönetimin bakanlığa devredilebileceğine’ yönelik maddeye karşı olduğunu açıkladı.

Türkiye’de seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atandığını hatırlatan Özyiğit, “Suç sabit olup, mahkum olursa görevden alınabilir. Onun dışında, sırf o belediye başkanı sizden değil diye görevden alacaksınız buna karşıyız” şeklinde konuştu.

Özyiğit, hem belediye başkanları hem de meclis üyelerinin seçimle geldiğini, ancak seçimle görevden ayrılabileceğini dile getirdi.