Döveç Group’un yöneticisi Burçin Döveç, Kuzey Kıbrıs’ta vaka takibinin çok iyi yapıldığını, tedbirlerin en erken sürede uygulanmasıyla önemli bir başarıya imza atıldığını ifade ederek Dünya’ya yapılacak “güvenli ülke” tanıtımının ekonomiye büyük katkı sağlayacağını vurguladı:

Global çapta pek çok sektörü etkisi altına alan Covid-19, Dünya ekonomisine önemli ölçüde zarar verdi.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinde çarkları durduran pandemi sonrası başlayan normalleşme sürecinde tüm sektörler ayağa kalkabilmek için canla başla çalışıyor…

Pandemi sürecinde herkes eve kapandığında çalışmayı ve üretmeyi bırakmaya şirketlerden biri olan Döveç Group, “Dünyaya gösterebilir ve etkili tanıtım yapabilirsek Covid-19 sonrasında Kuzey Kıbrıs cazibe merkezi olabilir” düşüncesine hakim…

Kuzey Kıbrıs ekonomisine büyük katkı sağlayan şirketlerden Döveç Group’un yöneticisi Burçin Döveç, Kuzey Kıbrıs’ta vaka takibinin çok iyi yapıldığını ve sosyal izolasyonu artıracak tedbirlerin en erken sürede uygulanmasıyla önemli bir başarıya imza atıldığını söyledi.

Döveç, pandemi sürecinde çalışmayı bırakmadıklarını, tüm görüşmeler ve tanıtım faaliyetlerini online iletişim kanallarıyla yaptıklarını belirtti.

Pandemi sonrası herkesin hayatında farklılıklar olacağına dikkat çeken Döveç, “Yatay mimari ile tasarlanmış yani kişi yoğunluğunun yüksek olmadığı projeler daha fazla tercih edilecek. Bu durumun etkilerini şimdiden, Four Seasons Life, Courtyard Long Beach, Four Seasons Salamis gibi yatay mimarinin hakim olduğu projelerimize gelen yoğun taleplerle hissedebiliyoruz” dedi.

SORU: Koronavirüs’ün global bir yayılım gösterdiği öğrenildiğinde adada tedbirleri ilk alan şirketlerden biriydiniz. Şimdiye kadar da her türlü kurala uyarak, konuklarınızı ofisinizde ağırlıyorsunuz. Bu süreçte KKTC genelinde Covid-19’la mücadele yönetimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

DÖVEÇ: Evet biz en başta kendi önlemlerimizi aldık. Sonrasında zaten Kuzey Kıbrıs bu süreçte Dünya’nın en güvenilir ülkelerinden biri olduğunu bir kez daha gösterdi. Kuzey Kıbrıs’ta Koronavirüse karşı kapsamlı önlemlerin devlet tarafından zamanında alındığını düşünüyorum. Vaka takibinin çok iyi yapıldığını ve sosyal izolasyonu artıracak tedbirlerin en erken sürede uygulandı. Bu büyük başarıdan ötürü devletimizi kutlarız. Bu süreçte KKTC halkının bilinçli davranması ve tedbirlere uyması da en önemli etkenlerden biri olmuştur.

Nitekim ülke olarak hep birlikte mücadele edip ilk aşamayı başarı ile geçtik, ancak bundan sonra da önlemlerimizi sürdürerek hayatlarımıza sağlıkla devam edecek ve tedbiri elden bırakmayacağız.

SORU: Bu süreç sizin çalışmalarınızı nasıl etkiledi, inşaat sektörü açısından değerlendirir misiniz?

DÖVEÇ: Bu süreçte devlet tarafından açıklanan tedbir kararları doğrultusunda çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını korumak için 13 Mart’tan 4 Mayıs’a kadar ofislerimizi ve şantiyelerimizi kapattık. İnşaat sektöründe müşteri portföyünün büyük bölümü yabancı ülke vatandaşlarından oluştuğu için sınır kapılarının kapanmasıyla sektördeki ticari faaliyetler durdu.

Döveç Group olarak sahip olduğumuz teknolojik alt yapıyı kullanarak evden çalışmaya devam ettik. Şantiye dışındaki tüm birimlerimiz görevlerini çevrimiçi olarak sürdürdü. Tüm görüşmeler ve tanıtım faaliyetleri online iletişim kanalları kullanılarak yapıldı. Proje tanıtımları sanal tur videoları, animasyonlar ve 360 çekimler ile gerçekleştirildi. Müşteri talepleri ve koordinasyon mobil tabanlı olarak yürütüldü.

Hedef pazarlardaki portföyümüze düzenlenen webinarlar ile hem KKTC’deki Covid-19 başarısı, hem de projeler anlatıldı. Sanal sunucularımız çalışanlarımızın uzaktan erişimine açılarak bulut tabanlı işbirlikçi çalışma ortamı oluşturuldu. Satış, pazarlama, muhasebe ve müşteri ilişkileri birimi hiç ara vermeden çalışmaya devam etti.

SORU: Normalleşme süreciyle beraber nasıl bir değişim öngörüyorsunuz?

DÖVEÇ: Covid-19 sonrasında insanların yaşam tarzlarında ve tercihlerinde ciddi değişimler olacaktır. Özellikle hijyen ve sosyal izolasyona yönelik değişimler dikkat çekecek. Kendi sektörümüz açısından değerlendirirsek sosyal izolasyonun yüksek olduğu, yatay mimari ile tasarlanmış yani kişi yoğunluğunun yüksek olmadığı projeler daha fazla tercih edilecek. Bu durumun etkilerini şimdiden, FourSeasons Life, Courtyard Long Beach, Four Seasons Salamis gibi yatay mimarinin hakim olduğu projelerimize gelen yoğun taleplerle hissedebiliyoruz. Tabii ki toplu konutlarda alınacak hijyen tedbirleri en üst düzeye çıkacaktır. Ayrıca insanlar kalabalık, yoğun toplu taşıma kullanılan ülkelere nazaran Kuzey Kıbrıs gibi sakin ve güvenilir lokasyonları tercih edecektir.

SORU: Bu çok önemli bir konu aslında, Covid-19 sonrası için inşaat sektörü açısından beklentileriniz olumlu yöndedir diyebilir miyiz?

DÖVEÇ: Covid-19 süreci Kuzey Kıbrıs’ın ne kadar güvenilir bir ülke olduğunu bir kez daha göstermiştir. Öyle ki istatistikler KKTC’nin Dünyanın en güvenilir 4. ülkesi olduğunu ortaya koymaktadır. Eğer ülke olarak bu durumu Dünyaya gösterebilir ve etkili tanıtım yapabilirsek Covid-19 sonrasında Kuzey Kıbrıs cazibe merkezi olabilir. Bu nedenle normalleşme süreci sonrasında Kuzey Kıbrıs’a ilginin artacağını ve bunun da inşaat sektörünü oldukça pozitif etkileyeceğini düşünüyorum.

SORU: Bu salgının, Dünya’da yol açtığı sağlık sorununu neredeyse gölgede bırakacak büyüklükte ekonomik etkileri oldu, bu yara nasıl kapanır? Sizin gibi iş insanlarının görüşleri ve varsa önerileri yol gösterici olacaktır.

DÖVEÇ: Bundan sonra bizi en az Covid-19 kadar zor bir mücadele beklemektedir. Kuzey Kıbrıs’ta dibe vuran ekonomiyi ayağa kaldırmak için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Özellikle ülkenin lokomotif sektörleri olan inşaat, turizm ve eğitimi ayakta tutmak için gerekli teşvikler ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Yabancılar için Kuzey Kıbrıs’ı cazip hale getirecek, tercih sebebi olmamızı sağlayacak yenilikler hayata geçirilmelidir.

Kuzey Kıbrıs’ın Covid-19 başarısı tüm hedef ülkelerde sistemli bir şekilde tanıtılmalıdır. Kuzey Kıbrıs’ın güçlü bir şekilde tanıtılması ülkemizi hem turizm, hem yatırım, hem de eğitim açısından cazibe merkezi haline getirilebilir. Şimdi bize düşen KKTC’nin Covid-19 başarısını tüm Dünya’da iyi bir şekilde tanıtmak ve doğru reklamlar ile ismimizi bu süreçte iyi bir noktada konumlandırmaktır. Ülkemizde gayrimenkul sektörüne teşvik olarak tapu harçlarında indirime gidilmiştir. Gündemde olan farklı teşviklerinde en kısa sürede hayata geçirilmesi beklenmektedir.