North Cyprus UK, Kuzey Kıbrıs’ta inşaat sektöründe yaşanan son gelişmeleri masaya yatırdı. Kart İrtifakı Yasası’yla birlikte sektörün geçmiş yıllarda yaşadığı güvensizlikle ilgili sorunun aşılması hedefleniyor. 



Türk Müteahhitler Birliği’nin As Başkanı Faik Dağaştı: “Kat İrtifakı ve Kira Yasası’yla sektör yeniden ivme kazanacak. Bu yasalar sektöre ciddiyet getirecek. Güvenilirlik artacak” dedi.


Misli Kadıoğlu

İnşaat sektöründe geçmiş yıllarda yaşanan sorunları aşmak ve güven ortamı yaratmak için ilgili birimlerin çalışmaları meyvelerini verdi. Sektörde yaşanan sorunları ortadan kaldırması beklenen Kart İrtifakı Yasası uygulamaya hazır hale geldi. North Cyprus UK, konuyla ilgili detayları, ‘Bu yasa ne anlama geliyor?’, ‘Sektördeki sorunları hangi oranda çözecek?’, ‘Uygulama nasıl olacak?’, ‘Kuzey Kıbrıs’ta inşaat yaparken artık sorun yaşanacak mı?’ gibi soruları Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği As Başkanı Faik Dağaştı ve Şehir Plancısı Asil Berkut’le masaya yatırdı. 

Sorunlar artık geride kalacak
Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’nin As Başkanı Faik Dağaştı, Kat İrtifakı Yasası’nın inşaat sektörüne güven getireceğini vurguladı. Şu günlerde sektörün yeniden ivme kazanmaya başladığını söyleyen Dağaştı, geçmişte sektörde yaşanan sorunların geride kalacağını söyleyerek inşaat sektörünün özüne döneceğini belirtti. Dağaştı, “Gerçekten müteahhit olmayanlar artık bu işi yapamayacaklar. Ciddi firmalarda da koçan sorunu yaşanmıyor. Tek bir sıkıntı var, o da yabancıların koçan alması konusunda yaşanan zorluklardır. Bu da devletin konut alma izinlerini çıkarmamasından doğan sıkıntılardır. Zaman zaman günün sonunda red cevabı da çıkabiliyor. Ancak bu sorunun da ortadan kalması için girişimlerimiz sürüyor” diye konuştu.


Girne büyük darbe aldı
Dağaştı, bölgesel olarak inşaat sektörü hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, Girne’nin geçmiş yıllarda inşaat sektöründe büyük darbe aldığına işaret etti. Pahalı bir bölge olmasına rağmen, Girne’nin talep gören bir bölge olduğunu da belirten Dağaştı, Mağusa bölgesinde ise yatırımlarım büyük oranda sürdüğünü, arazilerin ucuz olmasından dolayı da buraya talebin arttığını anlattı. 

“Bu yasalar olmadığı için sorun çıkıyordu”
Dağaştı, “Biz bu sektörün yeniden güven kazanabilmesi için büyük bir görev üstlendik. Kat İrtifakı Yasası, Kira Yasası, İhale Yasası gibi sektörün olmazsa olmazları için çok savaş verdik. Bu yasalar olmadığı için sorun çıkıyordu. Müteahhitler Birliği olarak önayak olduk ve bu yasaları yaptırdık. Kat İrtifakı ve Kira Yasası’yla sektör yeniden ivme kazanacak. Bu yasalar sektöre ciddiyet getirecek. Güvenilirlik artacak” dedi. Kat İrtifakı Yasası’nın Temmuz 2010 tarihinde yazılmış bir yasa olduğunu anlatan Dağaştı, meclisten oy birliğiyle geçen bu yasanın geçtiğimiz haftalarda uygulamaya hazır hale geldiğini ifade etti. İnşaat projesine gerekli tüm izinlerin alınmasından kat mülkiyetine geçişe kadar kaydını kapsayan bu yasayla, kağıt üstünde satılmış, yarım kalmış projeler gibi sıkıntı ve sorunların yaşanamayacağını kaydetti. 

Kart İrtifakı nedir?
Şehir Plancısı Asil Berkut da Kat İrtifakı yasası ile ilgili gazetemize konuşarak yasa hakkında detaylı bilgi verdi ve inşaat sürecinin nasıl gelişeceği konusunda bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Berkut, öncelikle Kart İrtifakı’nın ne anlama geldiğini “Kart İrtifakı, yapılacak inşaatın projesine, gerekli tüm yasal izinler alındıktan sonra, kat mülkiyetine geçişe esas olacak şekilde bağımsız bölümlerin tapu kütüğüne kaydıdır.” şeklinde açıkladı.

Proje her adımda denetim altında olacak
Kart İrtifakı Yasasıyla birlikte gelişen süreci şöyle anlattı: Mutlaka proje çizilmesinin şart olacak, Müteahhitler Birliği’nden vize alınacak, devletin ilgili bütün kurumlarından (Şehircilik, elektrik, su, telefon, karayolları vb.) görüşler alınacak, proje izni alınacak, kaymakamlık veya beldiyeden de izin alındıktan sonra inşaata başlanabilecek.Hiçbir taşınmaz mal birden fazla kişiye satılamayacak. Geçmişte bunun örneklerini çok yaşamıştık. Bütün şahıs işleri hukuki çözülecek. Bunları takip eden projeyle Kat İrtifakı Koçanı alınacak. Müşteri o zaman bankadan da kredi talep edebilecek. Banka, inşaatı hak edişine göre takip ederek ödemeyi yapabilecek. Bunu yaparken de kendi denetim ve kontrolünü yapabilecek. Proje her adımda denetim altında olacak. 

İpoteğe rağmen satışı yapılan mal olmayacak!
Berkut, bu süreç çerçevesinde müteahhiti ödemeyen tüketici, işini yapmayan müteahhit olamayacağını, ipoteğe rağmen satışı yapılan mal olmayacağını ve tüm işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte bir yıl içerisinde yasanın koçanın alınmasını emrettiğini söyledi. Öte yandan yasanın, site ve apartmanlarda yaşanan yönetim sıkıntısına da çözüm getirdiğini belirten Berkut, yöneticiye güçlü şekilde yasal bir güç verildiğini; yönetici, defter tutmaları, mülkiyetin hangi şekilde başlayıp biteceği gibi düzenlemeler getirildiğinin de altını çizdi. 

Dikkat edilmesi gereken konular:

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, konuyla ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı. İnşaat sektöründen sorumlu kurumlar olarak halkın mağduriyet yaşamaması adına, proje üzerinden yapılan satışlarda alıcıların önem göstermesi gereken hususlara dikkat çekti. Bu maddeler şöyle:

“1- Üretilen projelerin KTMMOB’den gerekli tüm vizelerinin alınmış olması ve inşaat aşamasında kontrolünün yapılıp yapılmayacağının sorgulanması,

2-Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekliyse, bu raporun alınmış olması.

3- Proje 55/89 İmar Yasası’nın olduğu bölgede yapılacaksa, Şehir Planlama Dairesi’nden planlama onayı alınmış olması.

4- Projenin uygulanacağı bölgedeki makamdan (belediye veya kaymakamlık) inşaat ruhsatının alınmış olması

5- Proje ve çevresinin (ulaşım, altyapı, kanalizasyon, su, elektrik, telefon, otopark, yeşil alan) incelenmesi.

6- Projenin uygulanacağı arazinin mülkiyeti ile ilgili bir sorunu olup olmadığı araştırılması.

7- Alıcı ile satıcı arasında yapılacak olan mukavele, mutlaka bir avukat veya hukuk bürosunda inceletilmeli, vaat edilen her şeyin sözleşmeye dahil edilmeli, ayrıca sözleşme ile ilgili harçlar yatırılarak Tapu Kadastro Dairesi’ne işlenmesi.

8- İnşaat yapan veya yapacak olan müteahhittin K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne ve İnşaat Encümenliği’ne kayıtlı ve almış olduğu sınıf karnesinin projeyi yapabilecek sınıfta olup olmadığı araştırılmalı, ayrıca daha önce yaptığı işlerin, kalitesinin ve işlerin zamanında teslim edilip edilmediği öğrenilmesi.

9- İnşaatta kullanılacak malzemelerin kalite standartlarına uygunluğu ve detayları incelenmesi yapı malzeme testlerinin tarafsız laboratuarlardan yaptırılıp yaptırılmadığı araştırılması.

10- projenin uygulanacağı bölgedeki emsalleriyle inşaat fiyatı karşılaştırılması