Ek gelir olarak molehiya üreten Kemal Öznaçar, hem ekip biçiyor hem de ayıklayıp dağıtıyor…

“Yıllar önce topladığımız molehiyayı Samanbahçe’ye götürüp satardık. Şimdi ise, gerek telefon gerekse sosyal medya aracılığıyla herkes istediği kadar sipariş veriyor”

Mine AVKIRAN NUR

Kıbrıs Kültürünün bir parçasıdır sıcak yaz günlerinin ılık esen akşamlarında, konu komşu balkonlarda toplanarak molehiya ayıklamak. Çağın değişimi, çalışma temposunun artması ve artık kadınların da iş yaşamında daha çok yer almasıyla birlikte, bu ritüel de artık neredeyse geçmişte kaldı. Ancak, genç nesil üreticiler bu konuya da bir çözüm bulmakta zorlanmadı. Sosyal medya üzerinden tüketiciye ulaşan Minareliköylü molehiya üreticisi Kemal Öznaçar ayıklanmış molehiya satışıyla takdir toplayan bir başarı sağlıyor.

Ekim aşamasından dağıtım aşamasına kadar tüm süreci göğüsleyen genç üreticinin en büyük desteği ailesi. Molehiya üreticisi Kemal Öznaçar, aile fertleriyle birlikte ayıklamasını yaptığı molehiyanın satışını yapıyor.

Babadan öğrendiği işi sürdürüyor

Elektrik üzerine iki üniversite bitirip Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda çalışan Kemal Öznaçar, ek gelir sağlamak amacıyla molehiya üretip satıyor. 8-9 yaşlarında babadan öğrendiği işi üretimdeki tüm zorluklara rağmen sürdüren genç üretici, “Suyu kendi kuyumuzdan kullansak da yeterli olmuyor. Zaman zaman saat başına ödeme yaparak su alıyoruz. Akaryakıt ve elektriğe zam gelmesi elektrik enerjisi ve jeneratör kullanımını da etkiliyor. Girdi maliyetine rağmen maalesef elde ettiğimiz gelir pek de tatmin edici değil. Üreticiye devlet desteği çok önemlidir. Üretici, birer birer üretimden kopuyor, tüketen bir toplum haline geldik ama böyle olmamalı. Devlet izlemeye devam ederse üretimden kopacağız” diyor.

Yer bildirimi ile adrese teslim

Öznaçar, teknolojinin gelişmesiyle müşteriye daha kolay ulaştığını söyleyerek, “Yıllar önce topladığımız molehiyayı Samanbahçe’ye götürüp satardık. Şimdi ise, gerek telefon gerekse sosyal medya aracılığıyla herkes istediği kadar sipariş veriyor” diyor. Siparişini aldığı molehiyayı bizzat adrese teslim yapan genç üreticinin bulamadığı yer yok. Öznaçar, Google Earth üzerinden ya da Facebook Messenger ve WhatsApp üzerinden yer bildirimi aracılığıyla siparişleri teslim ediyor.

Doğallığa önem veriyor

Molehiya üretiminde en büyük sorunun su sıkıntısı ve sarmaşık otlar olduğuna işaret eden Öznaçar, “Bir üretici olarak doğallığa önem veriyorum ama sarmaşık otlarla mücadele etmek de zor. Kimyasal kullanımından kaçınıyorum. Zaten devlet tarafından denetimler yapılıyor ve bahçemiz kontrol ediliyor. Hem kendim hem de ailem molehiyayı gönül rahatlığıyla tüketiyoruz” açıklamasını yapıyor.

Kemal Öznaçar, molehiya yetiştirmenin zahmetli bir iş olduğuna işaret ederek, molehiya döneminin ardından toprağın 1 yıl süreyle dinlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Minareliköy’de 4 dönümlük bahçe içerisinde molehiya üreten Öznaçar, arazinin 1 yıl dinlenmesi gerektiği zaman bahçe kiralayarak ekip biçtiklerini ancak yap-sat usulü yatırımların artması nedeniyle arazi bulmakta zorlandıklarını söylüyor.

“Kullanılmayan odalarda kurutuyoruz”

Öznaçar, Mayıs ile Temmuz aylarında molehiyanın ekim ve toplama dönemi olduğuna dikkat çekerek, Eylül ayına kadar da ayıklanmış molehiyanın satışını yaptıklarını belirtiyor.

Ailece toplanıp birlikte ayıkladıkları molehiyayı kullanılmayan odalarda özenle kuruttuklarını da vurgulayan Kemal Öznaçar, ayıklanan molehiyayı temiz örtüler üzerinde güneşe koyup karıştırarak kurutma işlemi yaptıklarını söylüyor. Genç üretici, birçok müşterisinin ayıklamaya vakti olmaması ya da kurutacak yeri bulunmaması nedeniyle molehiyayı kurutulmuş şekilde aldığını belirterek, önceliklerinin müşterileriye doğrudan ulaşmak ardından da marketler olduğunu ifade ediyor.

Molehiyayı İngiltere’ye götüren müşterileri var

Molehiya Üreticisi Kemal Öznaçar, kurutulmuş molehiyanın İngiltere’ye de taşındığına işaret ediyor ve birçok Kıbrıslı Türkün tatil dönüşü siparişleri valizlerinde taşıdığına dikkat çekiyor. Öznaçar, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin molehiyaya daha kolay ulaşması için eBay üzerinden satış yapmak için çalıştıklarını, bu girişimin başarılı olması halinde Facebook üzerinden duyuru yapacaklarını belirtiyor.

Facebook üzerinden özel günlerde çekiliş yaparak hediye verdiklerini de belirten genç üretici, “1 Mayıs’a özel olarak sadece asgari ücretli ve sosyal yardım alanların katıldığı bir çekiliş düzenledik. Kazanan iki kişiye molehiya, zeytinyağı ve pekmez hediye ettik. Özel günlerde çekilişlerimiz devam edecek” diyor.

Sosyal medyadan sipariş alıyor

Kemal Öznaçar, Facebook’ta “Molehiya” sayfası, Instagram’da ise “molehiya_northcyprus” hesabı ve 0090 533 875 50 03 numaralı telefondan sipariş alıyor.

Öznaçar, son olarak da bir üretici olarak genç nesile çağır yapıyor ve “Teknoloji çağında, sosyal medya başta olmak üzere teknolojiyi doğru kullanalım ve üretimden kopmayalım” diyor.