Dolar/TL 8.11 seviyesinin üzerine çıkarak rekorunu yeniledi. Bugün için öne çıkan gelişme TC Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Citibank tarafından düzenlenen yatırımcı görüşmeleri olacak.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ve jeopolitik endişelerle tarihi zirvede seyrediyor. TL’de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile birlikte görülen değer kaybı üzerinde etkili unsurların arasına son günlerde jeopolitik gelişmelerle AB ve ABD ile gerilimin artabileceği endişeleri de eklenmiş durumda.

TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan haftasonu ABD’ye “yaptırımın neyse geç kalma yap” söylemi ardından dün de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Müslümanlara karşı tavrı konusunda zihinsel tedaviye ihtiyacı olduğunu söylemini tekrarladı. Erdoğan dün Fransız mallarına yönelik boykot çağrısı da yaptı.

TCMB’nin likidite adımları sonucunda gecelik faizler %14.5’e yaklaşmış durumda. Ancak kurda önemli bir psikolojik seviye olan 8’in aşılması ardından hem lokal hem de yabancı yatırımcıların henüz TL’de iyimser bir seyir öngörmemesi endişeleri daha da artırıyor.

ALBAYRAK YATIRIMCILARLA GÖRÜŞECEK

İç gündemde bugün için öne çıkan gelişme TC Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Citibank tarafından düzenlenen yatırımcı görüşmeleri olacak. Genelde bu tip toplantıların portföy yatırımcılarına yapılmasına karşın bugünkü toplantıda davetliler portföy yöneticileri değil küresel şirketler.

Toplantıda şirketlere doğrudan yatırımlar, yatırım imkanları, fırsatlar ve gelişmeler hakkında sunum gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ekonomi yönetimi bir süredir benimsediği rekabetçi TL söylemi ile birlikte sıcak para olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin cari açığını uzun yıllar finanse eden fonlama tipi bilinçli olarak azaltılırken doğrudan yatırımların ise payının artması isteniyor.

ENFLASYON RAPORU YARIN

Albayrak’ın sunumu ardından ise TCMB’nin çarşamba günü gerçekleştireceği enflasyon raporu yakından takip edilecek. TCMB’nin yılın son enflasyon raporunda %8.9 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak %10.5 civarına revize etmesi bekleniyor.

Daha yüksek revizyonlar da beklentiler dahilinde. YEP’te 2021 enflasyon tahmini %8 seviyesinde bulunurken TCMB’nin 2021 için yukarı yönlü revize edilmesi beklenen tahmini %6.2 seviyesinde. TCMB geçen hafta politika faizini sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini (GLP) 150 baz puan artışla %14.75’e yükseltti.

TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %12.92 seviyesinde. Temmuz ortasından beri 500 baz puanın üzerinde sıkılaştırmaya gidildi. Ancak süreç TL’de belirgin bir iyimserlik yaratamadı.

Bankacılar Türkiye’den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların TCMB ve takiben diğer ekonomi kuruluşlarının aynı bir önceki PPK sonrası olduğu gibi atabileceği normalleşme adımlarıyla tarihi düşük seviyelerdeki pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceğini düşünüyorlardı.

Ancak PPK’nın beklentilerden oldukça uzak adımı sonrası bunun tam aksi oldu. Yabancı yatırımcılar TCMB’nin politikaları ve piyasa beklentilerini yönetebilme kabiliyeti sorguluyorlar.

Bankacılar bir diğer taraftan ise TCMB kararının ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemiyle uyumuna dikkat çekiyorlar. Ekonomi yönetiminin TL’nin rekabetçi olmasını istemesi TL’de belirgin değer kazancının tercih edilmediğini gösteriyor.

Ancak bu süreç yabancı yatırımcıların portföylerinde sert azalışları da beraberinde getiriyor. Aynı şekilde bu politikalar kamunun 2019’dan beri 120 milyar doların üzerinde döviz arzı nedeniyle gerileyen rezervlere yönelik soru işaretlerini de artırıyor.

PİYASALAR HANGİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR?

Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, corona virüsünde küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybının belirginleşerek YEP'te 2023 yılına ilişkin ortalama beklenti olan 8 seviyesine bugünden ulaşılmasının ise enflasyon başta olmak üzere Türkiye'nin makro çerçevesinin YEP'ten belirgin ayrışacağı konusunda endişe ediyorlar. Corona virüsü salgınında artışın Türkiye'de de belirginleşmesi piyasalarda yakından takip edilen bir başka gelişme.

Sokakta herkes “Dolar, borsa, altın ne olur?” diye birbirine soruyor. İşte finansal kuruluşlardan uzman kişilerin hazırladığı teknik analiz notları:

ALTIN

Ikon Menkul tarafından hazırlanan altın fiyatları analizinde global piyasaların virüs ile baskılandığı yeni haftada ons altının 1900 desteği üzerinde tutunduğu ve gün içinde dar bir bantta fiyatlandığı belirtilerek şöyle denildi:

Gün içerisinde aşağı yönlü bir sarkma olsa da günlük mum kapanışı 1900'un üzerinde kaldı. 1900 desteğini önemsiyoruz. Bu desteğin günlük mum ile kırılması negatif eğilimi güçlendirebilir ve 1848 desteği gündeme gelebilir.

Olası tepkilerde 50 günlük ortalamayı direnç bölgesi olarak takip ediyor olacağız. 50 günlük ortalama günlük mumlar ile yukarı yönde kırılmadıkça olası kalıcı olmayabilir.

Destekler: 1900 – 1875 – 1848

Dirençler: 1919 – 1930 – 1958″

ÜNLÜ & Co/DAHA tarafından hazırlanan analizde ise ons altının 1900 dolar sınırındaki seyrini sürdürdüğü belirtildi. ABD'de mali destek paketine ilişkin beklentilerin seçim sonrasına kaymasına paralel olarak doların oldukça dirençli bir tablo ortaya koyması nedeniyle ons altının zaman zaman psikolojik açıdan önemli bir seviye olan 1900 doların altına sarktığı belirtilen notta, “Ancak seçim sonrasında daha güçlü bir paketin bekleniyor oluşu keskin bir değer kaybı yerine altına daha çok momentum kaybı olarak yansıyor. Ayrıca korona virüs vakalarının artmaya devam etmesi ve bunun da güvenli liman arayışına destek vermesinin ons altın açısından pozitif olduğunu söylemek mümkün. Buna karşın teknik açıdan henüz net toparlanma sinyalleri alabilmiş değiliz. Aksine 1900 doların altının çok sık test ediliyor oluşunun aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğunu söyleyebiliriz.” ifadelerine yer verildi.

BORSA

Yapı Kredi Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde şu ifadelere yer verildi:

Kısa vadeli yükseliş hareketinin trend desteği olarak izlediğimiz 1,190 seviyesini geçtiğimiz hafta aşağı kıran BIST 100 Endeksi, yeni haftaya da aşağı seyrin devamıyla başladı.

Bu kırılmayla birlikte 22 Eylül’den itibaren geçerli olan yükselişini sonlandıran piyasada, aşağı hareket ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 1,140 seviyesine ulaştı.

Sert satışların ardından oluşabilecek seans içi yükseliş denemelerinde 1,175 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. 1,175 bölgesine oluşabilecek tepki denemelerinin bu direnç bölgesini aşmayı başaramaması halinde, satışların sürme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Bu çerçevede, 1,111 ve 1,100 desteklerini hedefleyebilecek realizasyon sürecinin devam edebileceğini düşünüyoruz.

DOLAR

Ahlatcı Yatırım tarafından hazırlanan bilgi notunda gün içerisinde takip edilen gelişmelerin, Türk Lirası'nın gelişen diğer ülke para birimlerinden ayrışmasına neden olduğu ve ABD’de teşvik konusunun yakın zamanda çözüme kavuşacağı beklentilerinin azalmasının dolar üzerindeki etkileri doğrultusunda kurun yukarı yönlü hareketini sürdürerek rekor seviyesini tazelediği belirtildi.

“Teknik olarak incelediğimizde, kurun 8,08 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi.” denilen notta, “Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,10, 8,12 ve  8,15 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir.  Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 8,06, 8,04 ve 8,02 destek seviyeleri takip edilebilir.” ifadelerine yer verildi.