Aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla kültürümüzden gelen bir lezzet olan Baf Sakızı üreten Sevgi Karacaoğlu’nun ürünleri, soyadıyla 20 yılda markalaştı. Ekonomik özgürlüğünü elde eden Karacaoğlu, piyasayla rekabet ediyor.

 

 

Kıbrıs kültüründen gelen bir lezzet olan Baf sakızının eski popülerliği olmasa da, Kıbrıs kültürü ile yetişenler bu lezzetten vazgeçmedi. Baf sakızı, bilinen sakızlara göre, biraz sert olasa da tadı, kokusu ve aroması ağızda hoş bir tat bırakıyor.

Kıbrıs kültürünün bir parçası olan Baf sakızını hem yaşatmak hem de aile bütçesine katkı sağlamak isteyen Sevgi Karacaoğlu, 1992 yılında başladığı üretimi geliştirip nasıl marka haline geldiğini North Cyprus UK Gazetesi’ne anlattı.

Karacaoğlu Halis Baf Sakızı üreticisi Sevgi Karacaoğlu, Dilekkaya köyünde üç çocuk annesi bir ev hanımı iken mutfak masraflarını karşılamak amacıyla Baf sakısı yapmaya başladığını belirtiyor. 1 kilo hammadde ile önce yakın çevresine, ardından da civar köylere Baf Sakızı üretip satış yaptığını söyleyen Sevgi Karacaoğlu, şimdilerde bir seferde 1 tonluk Baf sakızı ürettiğini vurguluyor.

Kayınvalidesinden öğrendiği Baf sakızı yapımına sermayesi olmadan başladığını anımsatan Sevgi Karacaoğlu, ürettiğini her bölgeye dağıtım yaptığını ve elde ettiği gelirle her geçen gün daha çok üretim yaptığını ifade ediyor.

 

Üretimi artınca piyasadan atılmak istendi

 

Sevgi Karacaoğlu, Baf sakızı yapımında kullanılan hammaddenin ülkemizde pek bulunmadığını, önceleri bu ürünü Baf sakızı üreten işletmelerden aldığını ardından da eşinin girişimleri sayesinde bu hammaddeyi ithal ettiğini vurguluyor ve şöyle diyor: “Bir şirketten 1 kilo hammadde alarak başladığım üretim yolculuğumda gün geldi 50 kilo almaya başladım. 10 yıl boyunca hammaddeyi 50 kilo olarak almaya devam ettim. Şirket yetkilisi bana, artık bana hammadde vermeyeceklerini söyleyip kendi ürettikleri sakızı satmamı önerince kabul etmedim. Şirket yetkilisine, ‘beni piyasadan silemezsiniz’ demiştim. Çünkü üretimden kopmak istemiyordum. Bir süre sonra eşimin yoğun girişimleri sonucu Baf sakızında kullanılan hammaddeyi yurtdışından ithal etmeye başladık.”

 

20 yıllık müşterileri var

 

Sevgi Karacaoğlu, hem üretip hem dağıtım yaptığını, Kıbrıs’ın kuzeyindeki bir çok markete ürününü dağıttığını belirtiyor. Dürüst bir üretici olduğunu ifade eden Karacaoğlu, 20 yıllık müşterileri dahi olduğunu söylüyor. 

Üretime başladığı ilk yıllarda evinin bir odasını Baf sakızı yapmak için ayırdığını, şimdilerde ise evinin yakınında küçük bir üretim yerine sahip olduğunu ifade ediyor. Yıllar geçtikçe, tek seferde 1 tonluk üretim yapabildiğini kaydeden Sevgi Karacaoğlu, hedefinin tek seferde 2 tonluk Baf sakızı üretip bu sayıyı giderek artırmak olduğuna dikkat çekiyor.

Karacaoğlu, yıllardır üretim yaptığını ve hijyene gösterdiği özen nedeniyle tırnak uzatmayıp oje sürmediğini de belirtiyor. 

Üretim başta olmak üzere dağıtım ve muhasebe işlerini de üstlenen Sevgi Karacaoğlu, eşi ve 3 oğlunun kendisine destek olduğunu söylüyor. 

 

"Kendimi güçlü hissediyorum"

 

Karacaoğlu, 20 yıl önce aile bütçesine katkı için çıktığı yolda Baf sakızı üretiminin ailesinin geçim kaynağı haline geldiğini anımsatarak, şöyle diyor: "Bu işi yapmaya başladıktan sonra kendimi güçlü hissetmeye başladım. Bir kadının ekonimik özgürlüğünü elde etmesi çok önemli. Kadının yapamayacağı iş yoktur, onlara tavsiyem kendi ayakları üzerinde durmak için çaba göstermeleridir. Ben dürüstlüğüm ve çalışma azmimle bugünlere geldim."

Baf sakızından sonra hellim üretimine de başladığını söyleyen Karacaoğlu, hem kendi kültürümüzden gelen bu tatların gelecek nesillere taşınmasını hem de işletmesinin gelişerek büyümesini görmek istediğini, bu nedenle işleri ileride 3 oğluna devretmeyi planladığını ifade ediyor.

 

Hala Baf sakızı meraklıları var

 

Ürettiği Baf sakızını tüm bölgelerdeki küçük-büyük birçok markete dağıttığına dikkat çeken Sevgi Karacaoğlu, sosyal paylaşım sitesi Facebook aracılığıyla birçok kişinin Baf sakızı talebi olduğunu gördüğü zaman o bölgelerdeki marketlere de dağıtım yaptığını anımsatıyor. 

Karacaoğlu, Baf sakızını seven ve Ankara'da yaşayan bir kişinin kendisine Facebook aracılığıyla ulaştığını, kendisinin de o dönemde Ankara'ya kısa bir ziyaret yapması gerektiğini söyleyerek, Baf sakızı siparişi veren kişinin kendisinin Ankara'da kaldığı otele gelip siparişini aldığını belirtiyor. 

Karacaoğlu Halis Baf Sakızı üreticisi Sevgi Karacaoğlu, ayrıca, İngiltere'de yaşayan birçok kişinin tatil dönüşü mutlaka Baf sakızı alıp valizine koyduğunu anımsatarak, Baf sakızına olan ilginin hala devam etmesinden mutluluk duyduğunu ifade ediyor.