Kuzey Kıbrıs’ta motorlu taşıt Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında indirime gidildi. Motor gücü 1600 cc ve altında olan araçlar %20’den %10’a, motor gücü 1600 cc’nin üzerinde olan motorlu kara taşıtlarının KDV oranı ise %20’den %16’ya indirildi.

Zirai alanda kullanılan motorlu kara taşıtlarının KDV oranı %0’a, motor gücü 1600 cc ve altında olan motorlu kara taşıtları ile ticari (iş) araçların KDV oranı %10’a ve motor gücü 250 cc ve altında olan motosikletler- motobisikletlerin (motorlu üç tekerlekliler hariç) KDV oranı %10’a, motor gücü 1600 cc’nin üzerinde olan motorlu kara taşıtlarının KDV oranı ise %16’ya indirildi.

KDV oranları değişiklik tüzüğü Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmî Gazete ‘de yayımlanan tüzük, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün geçerli olacak.

Gümrüklere ödenen vergilerin de artmasıyla birlikte, otomotiv sektörünün ilerleme kaydedebilmesi adına belirli aralıklarla devlet tarafından böyle bir çalışma yapılıyor. KDV oranında yapılan indirim ile birlikte araç sektöründe bir nebze de olsa hareketlenme bekleniyor.

KDV İndirimi Kime Yarar? Motor gücü 1600 cc ve altında olan araçlarda %10, motor gücü 1600 cc’nin üzerinde olan araçlarda ise %4 yapılan KDV indirimi uygulandı. Küçük araçlarda ödenen vergi yarıya düştü. Yapılan indirimle birlikte motor gücü 1600 cc ve altında olan araçların alımında 300- 500 Sterlin arasında fark oldu. Motor gücü 1600 cc üzerinde olan araçların alımında ise 1000-1500 Sterlin arasında fark oluştu.

Stok Sıkıntısı Yaşanıyor Konuyla ilgili Ekonomi Kıbrıs’a ulaşan Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı İbrahim Akın, yurt dışından Kuzey Kıbrıs’a araç getirmede sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek stok sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Yurtdışında araç maliyetlerinin arttığını, gemilerin eskiden 30 günde geldiğini ancak şimdi 90 günde geldiğini ve sevkiyatların uzadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: ‘Aldığım araç 3 ay sonra gelecekse ülke ekonomisi hangi şartlara dayanacağı belli değil. Avrupa’da araç fiyatları düşmedi. Bu nedenle de araç getirmede zorlanıyoruz.

KDV oranlarında indirime gidilmesi iyi oldu, stoğu olanlar sattı.’ Yaşanan ekonomik koşullar nedeniyle yapılan uygulamanın süresiz olmasının gerektiğine dikkat çeken Akın, pandemiden dolayı üretimde aksaklıklar olduğunu ve hala bunların yansımalarının yaşandığını vurguladı.

KDV İndirimini Mutlaka İsteyin iddiaya göre uygulanan KDV indirimini bazı galericiler zarar edeceğini düşünerek uygulamıyor. O yüzden araç satın alırken motor gücü 1600 cc ve altında olan araçlarda %10, motor gücü 1600 cc’nin üzerinde olan araçlarda ise %4 KDV indiriminizi mutlaka isteyin.

Kaynak: Ekonomi KIBRIS