14 Mart tıp haftası etkinlikleri içerisinde, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ile Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi birlikte ‘Afet Dönemi Sağlık’ konusunda Mağusa’da seminer düzenledi. Seminer de konuşan Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Nesil Bayraktar,MD, özellikle afet dönemlerinde enfeksiyonların arttığını, enfeksiyon etkenleri ve tedavilerinin arttığını vurguladı. Özellikle afet dönemi için enfeksiyon hastalıkları için aşılama ve tedavi programı, planının çok acil planlanmasının gerektiğini vurguladı.

Özellikle literatürdeki deprem, sel ve tsunami gibi afetlerde yaşanan enfeksiyonlarla ilgili yayınları ve tecrübeleri paylaştı.

Acil Tıp Uzmanı Dr. Ziba Yücel,MD, afette planlamanın ve önceden acil durumun programlamasının önemini vurguladı. Afet durumunda yapılacakların önceden planlanması, sağlık çalışanlarının tamamının müdahaleler konusunda eğitimli olmasının önemini belirtti. Afet durumunda acil müdahale alanının organize edilmesi gerektiği ve bunun ülkemizde ivedi hazırlanması gerektiğini belirtti.

Ülkede, bölgede olası afet risklerine göre risk planlaması ile organizasyonun önemini belirtti.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen seminerde, özellikle ivedi ülke risklerimizin belirlenip acil müdahale programlamanın yapılması bir kez daha vurgulandı.