Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla bir yazı kaleme aldı.

Prof. Dr. Koşar, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm Dünya’nın Covid-19 pandemisi ile mücadele ettiği bu süreçte sağlık personelinin ve sağlığa yapılan yatırımların önemi bir kez daha görülmektedir. Bu pandemi süresinde kaybettiğimiz başta meslektaşlarımız Eczacılar olmak üzere tüm sağlık personelinin huzurunda saygıyla eğiliyoruz.

Bugün 14 Mayıs Türk Eczacılık Günü. Türkiye’de Eczacılık mesleğine yönelik, ilk bağımsız eğitimi vermek üzere 14 Mayıs 1839 tarihinde Mektebi Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’ye bağlı, bir Eczacılık sınıfı açılmıştır. Bu nedenle eczacılık öğretimine başlanmasının yıl dönümü olan 14 Mayıs, 1968 yılından bu yana Eczacılık Günü olarak kutlanmaktadır.

Hastasını, günlük yaşamından tanıyan, eczacılar, birer sağlık danışmanı olarak hizmet verirler. Değil ilaç, dikkat edilmezse, en yararlı besinler bile, zararlı olabilir. İlaç kullanımı çok dikkat isteyen bir konudur. İlacın hastaya sunumu ve danışmanlık hizmeti çok önemlidir. Maalesef günümüzde dahi, toplumda komşu ya da arkadaş tavsiyesiyle, bilinçsizce ilaç kullanımı yaygındır.  Bu davranış hem toplum sağlığı açısından hem de ekonomik açıdan çok zararlı olmaktadır. Bu aşamada eczacılık mesleğinin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Tedavi amacıyla kullanılan bitkisel çaylar ya da kozmetik ürünler en az ilaçlar kadar zararlı olabilmektedir. Bu nedenle bu tür ürünlerin de eczanelerden eczacı danışmanlığında alınması sağlığımızı korumak için çok önemlidir. Çünkü bu tür ürünler ile ilgili tüm bilimsel eğitimi alan tek meslek grubu eczacılardır. Bu bakımdan Eczaneler ve Eczacılar kesintisiz kamu hizmeti veren en güvenilir sağlık kuruluşları ve mensuplarıdırlar.

Eczacılık mesleği ve eczacılar, birinci basamak sağlık sektörünün en önemli yapı taşlarındandır. Eczacılık ilaç hammadde üretiminden başlayıp son ürüne kadar geçen tüm aşamalarda görev alma ve kontrol yetkisine sahip tek meslek grubudur. Ülkemizde ilaç üretim yetkisi sadece eczacıya aittir. Hekim-hasta-eczacı üçgeninin temelinde yer alan mesleğimiz aynı zamanda halk sağlığı için çalışan sosyal bir meslektir. Bugün artık eczacılık havan eczacılığı olmaktan çıkarak, eczacının yer alması gereken ilaçla ilgili diğer alanlara kaymaktadır. Bunlardan en önemlisi de Klinik Eczacılık, Araştırma Eczacılığı ve İlaç Üretim ve Pazarlama Sektör Eczacılığıdır. Bugün tüm Dünya’da yanlış ilaç kullanımını engellemek ve ilaç kullanımından kaynaklanan maddi ve manevi zararı önlemek amacıyla tedavi yapılan sağlık kuruluşlarında Klinik Eczacı çalıştırılmaktadır. Çünkü ilacı bilen Eczacıdır. Ayrıca günümüzde halk sağlığını tehdit eden pek çok hastalık ortaya çıkmaktadır. Bunların tedavisi amacıyla kullanılacak yeni ilaçların geliştirilmesinde ilaç AR-GE ve Eczacının önemli bir kez daha görülmektedir. Çünkü ilacı her yönüyle bilen Eczacıdır. Bugün artık ilaç üretimi yapan sektörler hem üretimde hem de üretilen ilacın pazarlanmasında Eczacı tercih etmektedirler. Çünkü ilacı ve üretimini bilen yine Eczacıdır. İşte bütün bu gelişmeler nedeniyle artık Eczacılık Eczane eczacılığından diğer alanlara kaymaya başlamıştır. Bu Halk sağlığı ve güvenliği bakımından elzemdir.

Bu önemli ve vazgeçilmez Toplumsal ve Sosyal Sağlık Hizmetini bu içinde bulunduğumuz en zor şartlarda dahi veren mesleğimize dahil tüm Eczacılarımızın ve Eczacı adaylarımızın Eczacılık Gününü kutluyor ve hak ettiğimiz değerde ve yerde olacağımız nice Eczacılık Günlerinde birlikte olmayı diliyorum.”