Mine AVKIRAN NUR

 

Üretimin giderek azaldığı ve tüketim toplumunda yaşamaya başladığımız

Kuzey Kıbrıs’ta, mücadeleci ruhla üretimden kopmayan yetenekli gençler de var. Lefkoşa’da bulunan tarihi Büyükhan’da deri parçalarını aksesuara dönüştüren bir zanaatkar Mehmet Çoban.
Çevresinde Çobi lakabıyla bilinen Çoban’ın yetenekleri de saymakla bitmiyor. Küçük yaşta gitar çalarak müziğe başlayan Çoban, Kıbrıs’a özgü halk danslarına ilgi duyması nedeniyle keman, ud ve cümbüş gibi neredeyse tüm telli enstrümanları adeta konuşturmayı biliyor.
Mehmet Çoban, sadece enstrüman çalmakla da kalmıyor beste de yapıyor. Ayrıca halk dansları ekipleriyle birlikte dünyayı gezme fırsatı da bulan Mehmet Çoban, kendisine “çalgıcı” denilmesini  seviyor. Bunun yanında, deriden tütün çantası üreten genç yetenek bu alanda da başarısını kanıtlıyor.

 

Yırtılan deri ceketinden tütün çantası yaparak başladı

Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında eğitim gören ancak birçok genç gibi mesleğini yapamayan Mehmet Çoban, yırtılan deri ceketini çöpe atmamak için bir bölümüyle tütün çantası yaptıktan sonra bu yeteneğinin farkına varmış.
Deri ceketin geriye kalan bir bölümünden yakın çevresine de tütün cüzdanları diken Mehmet Çoban, market sahibi bir arkadaşının “Sen üret ben satarım” demesiyle bu işi geliştirmek için kolları sıvamış. Çoban, yırtılan deri ceketin kalan parçaları da bitince döşeme işleri yapanlardan deri parçalarını toplamış bir süre. Tütün çantalarına talep olması üzerine atölye arayışına giren Çoban, ihale sonrası Büyükhan’da atölyesini açmış.

 

“Kazandığım kadar harcarım”

Özgürlüğüne düşkün olan Mehmet Çoban, kendi bakışıyla hayatı şu sözlerle anlatıyor: “20 yıllık müzisyenlik hayatımda her zaman özgür yaşadım. Birilerinin emri altında çalışmak ya da birine bağlı olmak hiç istemedim. Halk dansları ekiplerinde enstrüman çalarak dünyayı geziyorum. Diğer ülkelerde insanların nasıl yaşadığını ya da para kazanılıp kazanılamadığını da gördüm. Dünya öyle bir hale geldi ki gelirler giderleri karşılamıyor. Müzik ve zanaattan kazandığım kadar harcıyorum. Bu bana yetiyor. Tabi mesai çalışıp dükkanı kapatmıyorum. Gün olur atölyemde 12 saat çalışırım. İşimi seviyorum ve bu sayede birçok insan tanıdım.”

 

Yaratıcılık ruhu Büyükhan’da olunca artıyor

İlgi çeken deri aksesuarları üreten Mehmet Çoban, tütün çantası başta olmak üzere para cüzdanı, bileklik, küpe gibi eşyalar da yapıyor. Çoban, üretimden bahsederken yaratıcılığın önemine de dikkat çekiyor: “Burada dükkanım olmasını çok isterdim. Hanın yaşanmışlığı, gerçekliği var. Düşünerek yaratan biri olarak Büyükhan’da olmak bana farklı bir huzur veriyor”.

Her kesime hitap eden deri aksesuarlar bu ürünlerin meraklılarının yanı sıra turistlerin de dikkatini çekiyor. Büyükhan’a tur ile gelen turistlerin pek alışveriş yapmadığını söyleyen Mehmet Çoban, alışveriş yapan turistlerin tur ile değil de şahsi olarak ülkeye gelen ve el emeği ürünlere meraklı kişiler olduğunu belirtiyor.

 

Taşseven: Üretip satacağımı hiç düşünmemiştim

Üretimden kopmamak için mücadele eden Mehmet Çoban’a hayat arkadaşı Ülkü Taşseven de büyük destek oluyor. Birçok alanda proje koordinatörlüğü yapan Ülkü Taşseven, Mehmet Çoban’ı tanıdıktan sonra bu alandaki yaratıcılık yeteceğini fark etmiş. Ülkü Taşseven şöyle diyor:
“Birçok kişinin üretim ve girişimcilik anlamında tutunmasına destek olurken, fiilen üretip satacağımı hiç düşünmemiştim. Ben, aslında siyasetin toplumu dönüştürebileceğini düşünürdüm. Ama Mehmet tüketim toplumuna yenilmemek için üretmeye devam ediyor. Bu özelliği, Mehmet’i sevme nedenlerimden biridir. Devletin üretim yapan, girişim yapmak isteyen gençlere destek vermesinin önemli olduğunu düşünüyorum”.

Eşinin parça derilerden ürettiği eşyaların artıklarını değerlendiren Ülkü Taşseven, bileklik, küpe ve kolye gibi aksesuarlar, doğa keşifleri sırasında bulduğu tahta parçaları ve taşlar üzerinde tasarımlar yapıyor.

Mehmet Çoban, vitrinindeki aksesuarların yanı sıra isteğe bağlı olarak da üretiyor ve 0548 868 05 99 numaralı telefondan sipariş alıyor.