BÜYÜK BEĞENİ TOPLUYOR....El yapımı ürünleri marka haline getirmek için çaba gösteren genç tasarımcı Cemaliye Kasap’ın ürettiği çantalar, özellikle gençlerin, önlük ve yastık gibi tasarımlar da işletmelerin beğenisini kazandı

DİKİŞ MAKİNESİ İLE TANIŞMASI HAYATINI DEĞİŞTİRMİŞ... Cemaliye Kasap,b bilgisayar uygulamalı matematik bölümü mezunu. Öğrenim görürken bir GSM şirketinde çalışmış, üniversite bitince de bankada işe başlamış. Yakın bir arkadaşının dükkanındaki dikiş makinesini kullanınca dikişteki yeteneğini fark ederek kendini geliştirmeye karar vermiş ve işe koyulmuş

Kuzey Kıbrıs, yerli üretimde, son yıllarda, çığır açma yolunda büyük adımlar atıyor. Özellikle genç girişimcilerin yaratıcı beyinleri, yerli üretimde kaliteyi de artırıyor.

Yerli üretime ilginin de giderek arttığı ülkemizde, daha çok insan, bu sektöre destek ve katkı sağlar oldu.

Cemaliye Kasap isimli genç girişimcinin "Mint Muse" adıyla ürettiği çanta, önlük ve yastık gibi tasarımlar, son yıllarda büyük beğeni topluyor.

"Clucth" tipi çanta modelleri üreten, birçok işletmeye önlük ve yastıklar tasarlayan Cemaliye Kasap ile North Cyprus UK olarak sohbet gerçekleştirdik.

Hafta sonu eğitime, hafta içi işe gitti

Cemaliye Kasap, bilgisayar uygulamalı matematik bölümü mezunu.

Öğrenim görürken bir GSM şirketinde çalışmış, üniversite bitince de bankada işe başlamış.

Yakın bir arkadaşının dükkanındaki dikiş makinesini kullanan Kasap, dikişteki yeteneğini fark ederek kendini geliştirmeye karar vermiş.

2014 yılında, İstanbul Moda Akademisi’nde eğitim almaya karar veren Cemaliye Kasap, hafta sonları İstanbul’da dikiş kursunda baskı ve nakış üzerine eğitim görmüş, hafta içi Kıbrıs’a dönüp bankadaki işine devam etmiş.

Önce kendini geliştirdi, şimdi eğitim veriyor

Kasap, dikişe başladığı ilk yılları şu sözlerle anlatıyor:

“Evde bulduğum her kumaşı değerlendirdim. Perdeden, havludan, hatta bluzlardan çanta yaptım. Fuarlara katıldım. Kendimi geliştirdikten sonra da 35-40 kişiye dikiş dersi verdim. Mesela çiçekçi dükkanı olan bir arkadaşım, nakış dersi aldı ve şu anda nakışı çiçek tasarımlarına katkı olarak kullanıyor.

Daha çok kişinin öğrenmesi için yakın zaman içerisinde Girne Gençlik Gelişim Merkezi’nde de dersler vereceğim.”

İç piyasadan sonra Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor

Kasap, evinin bahçesinde küçük bir atölye kurmuş ve burada "Clucth" tipi çanta modelleri üretip, birçok kurumsal işletmeye önlük ve isteğe göre de yastıklar tasarlıyor.

Cemaliye Kasap’ın ürünleri Lefkoşa’da "Artesian" ve "Meira’da", Girne’de ise "Şah Market’te" ve ayrıca Instagram ve Facebook’taki "Mint Muse" isimli sayfa üzerinden kapıya teslim şeklinde satılıyor.

Kasap, ayrıca, iç piyasanın ötesine de giderek, çok yakın bir zamanda Türkiye pazarına gireceğini belirtiyor.

Çabam, el yapımı ürünleri marka haline getirmek

El yapımı ürünleri marka haline getirmek için çabaladığını anlatan Cemaliye Kasap, önceleri üç arkadaş olarak "Home Craft Shop" adıyla dükkan açmış, ancak başka yerde çalışması ve işin başında duramaması nedeniyle işletmeyi yürütememiş.

Daha sonra birçok genç üreticinin katıldığı "Coffee & Design" ve "Yerel Üretim Pazarı" gibi organizasyonlar düzenleyen Cemaliye Kasap, bu alanda başarı göstermiş.

İster kendiniz kullanın, ister hediye verin

Özellikle "Clucth" tipi çanta modellerinin beğenildiğini söyleyen Cemaliye Kasap, “Lise öğrencilerinden 40'lı yaşlardaki kadınlara kadar her kesimden ilgi var. Bazı müşterilerim birden fazla çanta siparişi verip, hem hediye etmek, hem de kullanmak için alıyor. İngiltere’deki yakınına hediye vermek için çantalardan alan müşterilerim de oluyor” diyor.

Cemaliye Kasap, Kuzey Kıbrıs’ın, son aylarda dövizin aşırı yükselmesi nedeniyle kriz döneminden geçtiğini ve bu dönemde doğru adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Ülkemiz ciddi bir kriz döneminde, ancak Kıbrıslı Rumlar kuzeye geçip alışveriş yapıyor. Bu fırsatı iyi değerlendirerek doğru adımlar atmak gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Yerli üretimin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Kasap, “Her vatandaş, ülkesi için yerli ürünlere destek vermeli. Üretim, bizim geleceğimizdir” diyor.