Dergi, kitap ve belgelerin yanında objelerin de sergilendiği, Kamil Paşa Sokak’taki 3 numaralı konakta,  başta Osmanlı Türkçesi olmak üzere Osmanlı dönemini yansıtan kültüre ait kurslar da düzenlenecek.

Osmanlı İmparatorluğunun son sadrazamı Kıbrıslı Kamil Paşa’nın da konuk olduğu konak, kütüphaneye dönüştürülmesi için konağın sahibi Kıbrıs Müftüsü olan Baflı Hacı Ali Rıfkı Efendi’nin torunlarından Akıle Hıfzı Kader tarafından tahsis edildi.

Açılışta KAÜ tarafından yayımlanan Kıbrıs Mehmed Kamil Paşa’nın A’yan Re’isi Sa’id Paşa’ya Cevapları isimli kitap da dağıtıldı.

DÜRÜST

Milli Eğitim Bakanlığından bugün istifa eden  Kemal Dürüst, törene katılarak yaptığı konuşmada, başkent Lefkoşa’nın bir zamanlar en merkezi yeri olan Arabahmet’te böylesi bir açılıma girilmiş olmasını önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Bunun, Arabahmet bölgesinin tanınmasına da önemli katkı koyacağına inandığını belirten Dürüst,  “Kıbrıs adasında Osmanlı kültürünün varlığı daha etkili bir şekilde hissedilecektir” dedi.

HARMANCI

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise konuşmasında, Lefkoşa’nın doğduğu bölge olan Arabahmet’te yaşanan gelişmeleri “bu şehir aslında doğduğu yere geri dönüyor” şeklinde değerlendirdi.

Mehmet Harmancı, Osmanlı döneminin televizyon dizilerinde anlatıldığını, Kütüphane sayesinde Osmanlı devrinin sadece fetih ve haremden ibaret olmadığı ve geniş bir kültürel hazineye sahip olduğunun da görülebileceğini ifade etti.

AKPINAR

KAÜ’nün kardeş üniversitesi Girne Amerikan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Serhat Akpınar ise konuşmasında, konağın tarihçesinin Kıbrıs Türkleri için önem arz ettiğini, 1880 ile 1909 yılları arasında Kıbrıs Müftüsü olan Baflı Hacı Ali Rıfkı Efendi’nin “Kıbrıs Türk kimliğinin ve direniş hareketinin şekillenmesine öncü rol oynayanlardan biri” olduğunu söyledi.

Akpınar, “Özelde Lefkoşa ve KKTC, genelde ise Türkiye ve Dünyaya açılan bir kültür köprüsü vazifesi görecektir” dedi.

KADER

Akıle Hıfzı Kader, KAÜ’nün ve Osmalı Kütüphanesinin Arabahmet bölgesi için önemini vurguladığı konuşmasında, “KAÜ’nün Arabahmet bölgesine konuşlandırılmasıyla tarih, kültür, sanat ve mimari güzelliklere sahip bölgemizin daha uzun yıllar yaşamasına büyük katkı koymuştur. Buradaki bu oluşumun tarihi başkentimizin geri kalanına da dalga dalga yayılmasını ümit ederim” dedi.

Kütüphane binasının yüzyılı aşkın bir süredir ailesine ait olduğunu kaydeden Kader,  konağın en uzun ömürlü yaşayanı Hacı Hafız Şefik efendi olduğunu, babası ve amcasının gençlerin eğitimine her zaman katkıda bulunduğunu anlattı.

Kader, “Konağın yeni kazandığı kimlik geçmişini ancak bu kadar güzel ve anlamlı bir şekilde yansıtabilirdi” dedi.

TÜRKEL

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Asuman Türkel de konuşmasında, “yüzyılları bugüne taşıyan” bu kütüphanenin “dünya çapında çok önemli bir proje” olduğunu söyledi.

KARAKARTAL

Osmanlı Medeniyetler Kütüphanesinin mekan ve sergileme konseptini hazırlayan Girne Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karakartal ise açılıştaki konuşmasında, Kütüphane’deki kitap, eşya ve objelerin Serhat Akpınar’ın desteği ile temin edildiğini, kütüphanedeki 400’e yakın kitabın üçte ikisinin yeni yazıya aktarılmış olmamasının araştırmacılar için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Karakartal, “KAÜ Osmanlı Kütüphanesi türünde adada bir ilktir... Kıbrıs adası için önemli bir kazançtır” dedi.

Karakartal, Kütüphanede, Osmanlı Türkçesi başta olmak üzere ebru, hat ve benzer kursların da düzenleneceğini kaydetti.