- Mustafa Kıralp, Baf’ın Melandra Köyü’nde 1922 yılında inşa edilen ve Güney’de kalan evlerinin bir benzerini Mağusa’ya yaptı.  Geçtiğimiz ay açılışı yapılan kültür evi büyük beğeni topladı.

 

 

Mustafa Kıralp, Baf’ın Melandra Köyü’nde 1922 yılında inşa edilen ve Güney’de kalan evlerinin bir benzerini Mağusa Salamis Yolu üzerine yaptı.  Kıralp ailesinin Kıbrıs Türk kültürünü yaşatmak amacıyla inşa ettirdiği “Melandra Kültür Evi”nin açılışı geçtiğimiz ay, CTP Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel tarafından yapıldı. Kıralp ailesinin, Baf kazasına bağlı Melandra (Beşiktepe) köyündeki evlerinin benzerini inşa ederek, kültür evine dönüştürdüğü “Melandra Kültür Evi”, büyük beğeni topladı.

 

5 yıl süren birikim ve çalışma

20.yy Kıbrıs taş mimarisi’nin tipik bir örneklerinden olan ev içerisinde yer alan, eski yıllara ait mobilya ve araç gereçlerin oluşturduğu yaşam ile beraber bu mimari yapı da geleneksel Kıbrıs kültürüne ait bulunuyor.

Mustafa Kıralp ve eşi, beş yılı aşkın bir sürede bütün mal varlıkları ve birikimlerini harcayarak, buna ilaveten üç yüz elli bin sterlinlik dev bir borcun altına girerek böylesi bir eserin ortaya çıkmasını sağladı. Bu evin aslı Mustafa Kıralp’ın babası Şevki Kıralp tarafından Baf’ın Melandra Köyü’nde 1922 yılında inşaa edildi. Şevki Kıralp, sayısız Kıbrıslı Türk ve Rum gibi 1974 sonrasında evini ve köyünü terk etmek zorunda kaldı.  

 

Köy yaşantısı hissedilecek

Mustafa Kıralp, doğduğu evin planına eş olarak hazırladığı “Melandra Kültür Evi” ile Kıbrıs'ın ortak kültür ve köy yaşantısını yeni nesillere tanıtmayı amaçladı. “Melandra Kültür Evi”,  kültürel bir turizm aktivitesi olarak, Kıbrıs Kültürü'ne ilgi duyan herkesin ziyaretine açık bulunuyor. Burada, 1950 öncesi Kıbrıs köy yaşantısının günlük kullanım aletleri, eşyaları, mobilyaları, geleneksel Kıbrıs yemekleri ve kültürel aktiviteleri sergileniyor.