“Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü/Europa Nostra Ödülü 2015” yarın Lefkoşa’da düzenlenecek törenle Ermeni Kilisesi ve Manastırı’na verilecek.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa’da Arabahmet bölgesinde bulunan Ermeni Kilisesi ve Manastırı’nın restorasyonunun Avrupa’nın bu alandaki en yüksek onur ödülü niteliğini taşıyan ödülü kazanması, yarın saat 17.30’da Ermeni Kilisesi’nde düzenlenecek özel bir törenle kutlanacak.

Törende Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı George Markopouliotis, Europa Nostra Genel Sekreteri Sneška Quaedvlieg-Mihailović, restorasyon projesinden sorumlu mimar Paolo Vitti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Kıbrıs’ta İşbirliği & Güven için Eylem’den (UNDP-ACT) Christopher Louise ve ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty birer konuşma yapacak.

Mimar Paolo Vitti’nin, Lefkoşa’daki Ermeni Kilisesi ve Manastırı’nın rehabilitasyonu için AB Kültürel Miras/Europa Nostra Ödülü’nü 11 Haziran 2015’te Norveç’in Oslo şehrinde Belediye Sarayı’nda aldığı kaydedilen açıklamada, yarınki özel etkinliğinse, ödülün Kıbrıs’a gelişini kutlamak üzere düzenleneceği belirtildi.

Restorasyon çalışmaları için finansman Birleşik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından (USAID) sağlandığı kaydedilen açıklamaya göre restorasyon projesi 2007’de Kıbrıs’ta barışın inşa edilmesine yönelik daha geniş çalışmaların bir parçası olarak başlamıştı. Proje hem adanın kültürel mirasının en önemli parçalarını restore etmek, hem de Ermeni, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumlarına ortak miraslarını korumak için uluslararası uzmanlarla bir arada çalışma fırsatını vermek üzere tasarlanmıştı.

Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra Ödülü, Europa Nostra ve Avrupa Komisyonu tarafından 2002’den beri plaket ve para ödülü olarak veriliyor.