Kreditörlerin baskısına karşı çıkacağı sözüyle iktidara gelen ancak bu vaadini yerine geitemeyen Çipraslı Syriza'nın gerileyeceğinin düşünüldüğü Yunanistan seçimlerinden gelen ilk sonuçlara göre Syriza oyların yüzde 35'ini almış görünüyor.

Yunanistan'daki seçimlerde Çipras liderliğindeki Syriza birinci parti oldu

Yunanistan'daki erken genel seçimlerde sandıkların yüzde 24’ü açıldı. Bu sonuçlara göre Syriza oyların yüzde 35,5’ini alırken Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 28,1’ini aldı.

 

YENİ DEMOKRASİ YENİLGİYİ KABUL ETTİ
Yunanistan’daki erken genel seçimlerde Çipras’ın liderliğindeki radikal sol parti Syriza ilk sonuçlara göre seçimleri önde götürürken, Syriza’nın en büyük rakibi Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri Vangelis Meimarakis yenilgiyi kabul ettiklerini açıkladı.

Komşudaki erken genel seçimlerde sandıkların yüzde 24’ü açıldı. Bu sonuçlara göre Syriza oyların yüzde 35,5’ini alırken Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 28,1’ini aldı. Bu sonuçların ardından Yeni Demokrasi Partisi lideri Vangelis Meimarakis yenilgiyi kabul ettiklerini açıkladı. Meimarakis, “Seçim sonuçları Syriza’nın oyların çoğunluğunu aldığını ve Çipras’ın birinci geldiğini gösteriyor. Kendisini tebrik ediyorum ve gerekli olan hükümeti kurma çağrısında bulunuyorum” dedi.

 

BAKANLIK'TAN İLK AÇIKLAMA
Yunanistan’da yapılan seçimlerde oyların yüzde 30 verilerine göre, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA), Yeni Demokrasi'ye (ND) 7,5 puan farkla önde gidiyor.

Bu gün yapılan seçimlerde İçişleri Bakanlığı'nın yüzde 30'luk oy sayımı sonuçlarına göre SYRİZA, yüzde 35,5'lik oy oranı ile 144 milletvekili çıkaracak. 25 Ocak seçimlerinde SYRİZA, yüzde 36, 34 oy oranıyla 144 milletvekili çıkarmıştı. Anamuhalefet ND ise yüzde 28'de kalacak. ND geçen seçimlerde yüzde 27,81 oy oranı ile 76 milletvekili çıkarmıştı.

 

8 PARTİLİ PARLAMENTO
SYRIZA ve ND dışında barajı aşan diğer 6 partinin alacağı oy oranlarının ise şöyle olması bekleniyor: Altın Şafak yüzde 7,1 (19 vekil), PASOK yüzde 6,4 (17 vekil), Komünist Parti yüzde 5,5 (15 vekil), To Potami 4 (10 vekil), Bağımsız Yunanlar (ANEL) 3,7 (10 vekil), Enosi Kentroon (Merkez Birliği) yüzde 3,4 (9 vekil).

 SYRİZA'dan ayrılan milletvekillerinin kurduğu Halk Birliği Partisi ise yüzde 2,8 oyla meclis dışı kalıyor.

Bu sonuçlara göre bir önceki SYRİZA-ANEL koalisyon hükümeti, seçim sonuçları bu şekilde biterse 145+10 toplam 155 vekil ile hükümet kurabiliyor. Ancak bunun parlamentoda oylanacak sert kemer sıkma önlemleri sebebiyle zayıf bir hükümet olabileceği yorumu yapılıyor.

 AVRUPA LİDERLERİNDEN ÇİPRAS'A TEBRİK TELEFONU
Yunanistan'da yapılan seçimlerden büyük bir zaferle çıkması beklenen SYRİZA lideri Aleksis Çipras'a Avrupa liderleri telefon açarak kutladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avusturya Başbakanı Werner Faymann ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Çipras'a telefon ederek büyük bir zafere imza atmaya hazırlanan genç lideri kutladı.

İçişleri Bakanlığı'nın ilk yüzde 30'luk resmi verilerine göre, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA), Yeni Demokrasi'ye (ND) 7,5 puan fark atıyor. SYRİZA yüzde 35,5 ile 145 milletvekili, ND ise yüzde 28 oy ile 75 milletvekili çıkarıyor.

Tek başına iktidar için 300 üyeli parlamentoda 151 milletvekiline sahip olmak gerekiyor.

 

Kaynak: (Cihan-İHA)