Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'ndaki bilim insanlarının yeni raporuna göre, Koronavirüs’e (Covid-19) yakalanmak söz konusu olduğunda uçmak, "market alışverişi ya da dışarıda yemek yeme" gibi günlük aktivitelerden daha güvenli.
Rapor, "mevcut uçak, havayolu ve havaalanı uygulamalarını ve bunların Covid-19 salgını esnasında halk sağlığı üzerindeki etkilerini" inceleyen Havacılıkta Halk Sağlığı Girişimi'nin (APHI) parçasıydı.
Yeni yayımlanan Birinci Aşama Raporu, yolcuların kapıdan geçip uçağa bindikleri andan varış noktasındaki kapıdan çıktıkları ana, yani uçuşun "kapıdan kapıya" olan kısmına odaklanıyor.
Havaalanına gidişi ya da yolcuların havaalanının içinde geçirdiği zamanı kapsamıyor.
Rapora göre, havayolları, 2020 baharından bu yana uçuşlarda Koronavirüs’ün bulaşma riskini azaltmak için katmanlı bir yaklaşım sergiliyor.
Beş katman, uçaklara kurulmuş, Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı (HEPA) filtreleri olarak da bilinen fazlasıyla etkili havalandırma sistemlerini; yüz maskeleri takmayı; özellikle fazla temas edilen yüzeyler için yeni dezenfeksiyon prosedürleri; yolcuların herhangi bir semptom göstermediklerini beyan etmelerini de gerektiren sağlık taramalarını; risklerin nasıl azaltılacağı ve semptomların nasıl tespit edileceğine dair daha iyi eğitimi ve farkındalığı içeriyor.
Yeni prosedürlerin uygulamaya konmasından bu yana hastalığın uçakta bulaştığını gösteren çok az veri elde edildi.