Koronavirüs (Covid-19) pandemisi süresince dünya çapında plastik atıklarda önemli bir artış gerçekleşti.
   Çin Bilimler Akademisi araştırmacılarının, ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinde belirttiği bir tahmine göre 193 ülkede ağustos ayına kadar pandemi nedeniyle yaklaşık 8,4 milyon ton plastik atık üretildi.
   Karşılaştırıldığında, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na (UNEP) göre, insanlık yılda toplam 300 milyon ton civarında plastik atık üretiyor. Bilim adamları Yiming Peng ve Peipei Wu tarafından yönetilen ekip, Koronavirüs atıklarının büyük bir bölümünün - yaklaşık yüzde 87,4'ünün - özellikle Asya ülkelerinde hastanelerden kaynaklandığını, maske, eldiven, test kitleri ve dezenfektan kaplarının bu anlamda ciddi bir sebep teşkil ettiğini düşünüyor.
   Yayınlanan bir araştırmaya göre, özel kullanım için maskeler ve koruyucu ekipmanlar yüzde 7,6'yı oluştururken, artan sanal perakende ambalajları da yaklaşık yüzde 4,7'yi buldu.
   Plastik atıklar deniz yaşamına zarar veriyor ve büyük bir küresel çevre krizine yol açıyor. Covid-19 pandemisi de tek kullanımlık plastikte talebin artmasına neden oldu.
   Zaten kontrolden çıkmış bir küresel plastik atık sorunu yaşanırken pandemi ile birlikte sayılar katlandı. Halihazırda, 25 bin tondan fazla Koronavirüs atığı dünya okyanuslarına girdi. Bu, deniz ortamı için uzun süreli bir sorun teşkil ediyor.
   3-4 yıl içinde, bu atıkların büyük bir kısmı ya sahillere vuracak ya da denizin dibine batacak. Araştırmacılar, özellikle gelişmekte olan ülkelerde tıbbi atıkların daha iyi yönetilmesi çağrısında bulunuyor.