Polis, bir mağaza sahibinin hırsızlık iddiası üzerine siyahi bir anne ve 3 yaşındaki çocuğuna biber gazı sıktı.

New York'ta, Rochester'da yaşanan olay şehrin belediye başkanı tarafından "rahatsız edici" olarak nitelendirildi.

Olay bir vücut kamerasıyla kayda alındı ve görüntüler cuma günü Rochester Polis Departmanı tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Görüntülerde anne bir polis memuruna mağazadan hiçbir şey almadığını söylerken mağaza sahibi kadının "mağaza çalışanlarıyla tartıştığı ve ayrılmayı reddettiğinde" ısrar ediyor. Olay 22 Şubat'ta yaşandı.

Videoda polis memuru kadına "benimle kalmalısın" diyor ve birlikte mağaza sahibinin çalındığı iddia edilen ürünü doğrulamasını bekliyorlar.

Kadın daha sonra küçük çocuğuyla birlikte sokakta koşmaya başlıyor, vücut kamerasını taşıyan memur da peşlerinden koşuyor. Çocuk ağlarken polis kadına "Çocuğu yere bırak, ellerini arkana koy, dur" diyor.

Arbede devam ediyor ve görüntülerde yüzü mozaiklenen çocuk annesi için çığlık atarken kadın yerde görülüyor.

Polis teşkilatının cuma günü yaptığı açıklamayla doğruladığı üzere olay, polis memurunun kadına biber gazı sıkmasıyla sona eriyor.

Açıklamada, adı açıklanmayan kadına mülke tecavüz suçlamasıyla sonuçlanan "tutuklama sırasında çocuğa biber gazı sıkılmadığı veya (çocuğun) yaralanmadığı" söylendi.

Şehrin geçici polis şefi Cynthia Herriott-Sullivan, polis memurunun o gün kurallara göre hareket ettiğini söyledi fakat "kendisi için bazı şeylerin kurallara uyulup uyulmaması kadar basit olmadığını" kabul etti.

Gazetecilere "Bazı şeyleri yapabiliyor olmamız yapmamız gerektiği anlamına gelmez" dedi.

Farklı bir strateji kullanarak aynı yere varabilir miyiz?

Yorumlar, Rochester polis departmanı şehrin siyahi sakinlerine tutuklamalar sırasında uyguladığı muamele nedeniyle eleştirilerin odağındayken geldi. Kısa süre önce polis memurları 9 yaşındaki bir kız çocuğa biber gazı sıkmış, görevden uzaklaştırılmışlardı.

NBC News, polisin görevini suiistimal ettiğine dair iddiaları araştırmak için oluşturulan bir kurum olan Polis Sorumluluk Kurulu'na göre iki tutuklamayı da aynı memurların gerçekleştiğini aktardı. Önceki olayda nasıl bir rol oynadıklarıysa belli değil.

Rochester Belediye Başkanı Lovely Warren yaptığı açıklamada vücut kamerası görüntülerinin "kesinlikle rahatsız edici" olduğunu ve Herriott-Sullivan'ın "kapsamlı reformlar yapmak için çalıştığını" söyledi.

Belediye Başkanı "Memurlarımızı halkın güvenini ihlal ettiklerinde tamamen sorumlu tutma yeteneğine sahip oluncaya kadar değişim gerçekleşmeyecek" diye ekledi.

Haberlere göre 22 Şubat'taki olaya karışan polis memuru iç soruşturma sürerken idari izne ayrıldı.

Independent Türkçe