NASA 2023'te Ay'ın güney kutbundaki Nobile Krateri adı verilen bir bölgeye buz aramakla görevli bir uzay aracı indireceğini duyurdu.
   Uzay ajansı, bu görevle birlikte yüzeyin hemen altında su buzu olduğunu doğrulamayı umuyor. Böylece söz konusu buz katmanı, bir gün Mars'a ve uzayın derinliklerine yapılacak görevler için roket yakıtına dönüştürülebilecek. NASA'nın gezegen bilimi bölümünün yöneticisi Lori Glaze, "Nobile Krateri, başka bir küçük gök cismiyle çarpışma sonucu oluşan, güney kutbuna yakın bir çarpma krateridir" ifadelerini kullandı.
   Güneş sisteminin en soğuk bölgelerinden biri olan bu krater, şimdiye dek NASA'nın Ay Keşif Yörünge Aracı ve Ay Krateri Gözlem ve Algılama Uydusu’ndaki sensörler aracılığıyla uzaktan incelendi.
   Ancak Glazer’a göre yeni uzay aracı Ay toprağına ve hatta birkaç metre aşağısına inecek.
   Uzay aracına Uçucu Maddelerin İncelenmesi için Kutup Keşif Aracı (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover / VIPER) ismi verildi. Bir golf arabasını andıracak yeni uzay aracının boyu yaklaşık 2,5 metre, ağırlığıysa 430 kilogram olacak. Mars'ta kullanılan araçların aksine VIPER, neredeyse gerçek zamanlı izlenebilecek ve kontrol edilebilecek. Zira Ay ve Dünya arasındaki mesafe çok daha kısa.